Kakaowe babeczki





Są takie dni kiedy nic nam nie wychodzi.
Właśnie w taki dzień robiłam te babeczki, z pośpiechu zapomniałam o dodaniu jajek.
A one, w tym chaosie wyszły ... bardzo smaczne.
Chciałam, żeby prezentowały się inaczej, bardziej dostojnie.
Przełożyłam je kremem, dekorując owocami.
Mam nadzieje, że Wam się spodobają.



Składniki:
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
140 g cukru
2 łyżki kakao
szczypta soli
60 g jogurtu naturalnego
180 g mleka
7 łyżek oleju

W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej mokre. Zawartość misek wymieszać ze sobą, tylko do połączenia składników. Foremki na mufinki wyłożyć papilotkami, ciasta nakładać do 3/4 wysokości foremki. Swoje mufinki piekłam w silikonowych foremkach z Ikei. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone mufinki studzimy na kratce.
Ja swoje przełożyłam kremem  i ozdobiłam owocami miechunki (physalis).


Krem:
250 g mascarpone
165 g śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru


Podane powyżej składniki należy zmiksować. W zależności od upodobań do gęstości kremu możemy zwiększyć lub zmniejszyć ilość kremówki.  

Smacznego.






Popularne posty