Niebiański sernik




Wilgotny, kremowy, rozpływający się w ustach...



Składniki na spód:

35 g rozpuszczonego masła
90 g ciasteczek*
30 g mielonych migdałów

Ciasteczka mielimy na puch przy pomocy blendera. Roztopione masło mieszamy z ciasteczkami oraz mielonymi migdałami. 
Dno tortownicy o średnicy 20 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia, na który wykładamy przygotowaną mieszankę. 
Ciasteczkowy spód należy podpiec przez ok. 7 min w 170 stopniach. Po upływie tego czasu tortownicę wyciągamy i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. 

* użyłam ciasteczek holenderskich, półsłodkich 

Składniki na masę serową:

550 g twarogu 
200 g mascarpone
200 g śmietanki kremówki 30%
1 łyżka budyniu waniliowego
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego 16 g
2 jajka

Miksujemy razem twaróg z mascarpone. Po chwili dodajemy śmietankę, ja zawsze dodaję w dwóch partiach. Kiedy masa jest dobrze zmiksowana dodajemy 1 łyżkę budyniu waniliowego, cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodajemy pojedynczo jajka - wrzucam jedno i miksuję 30-40 sekund, potem następne i znowu miksuje 30-40 sekund. 
Masę serową wylewamy na przestudzony ciasteczkowy spód. Sernik przez pierwsze 15 min piekę w 170 stopniach, następnie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i piekę jeszcze przez mniej więcej godzinę i piętnaście minut. Następnie wyłączamy piekarnik, ale sernik zostawiamy w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystudzenia, po czym chłodzimy w lodówce.

330 g śmietanki kremówki 30% 
2 łyżki cukru pudru

2-3 łyżki czubate masy krówkowej
4-5 łyżek śmietanki kremówki 30%
prażone płatki migdałowe


Śmietanę wraz z przesianym cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Całość rozkładamy na wcześniej schłodzonym serniku.


W małym garnuszku rozpuszczamy masę krówkową razem z śmietanką - jeżeli są kawałki cukru w masie najlepiej całość zmiksować przy pomocy blendera.

Sernik polewamy kremem kajmakowym i posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi.

Smacznego! 









Popularne posty