czwartek, 18 kwietnia 2013

Granola ... czyli jak dobrze zacząć dzień!


Lubię śniadania! To taki czas dla mnie! 
Czas na rozpieszczenie siebie! 
Chwila zastanowienia się na co mam akurat ochotę! 
Ostatnio wygrywają wszelakie owsianki i właśnie ona..  granola!
Lubię ją jeść z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami.
Chciałam, żeby była uniwersalna. Nie mieszałam jej z suszonymi owocami, wole dodawać je na bieżąco - 
w zależności na co akurat mam ochotę.




Składniki:

350 g płatków owsianych zwykłych,
75 g wiórków kokosowych,
50 g pestek słonecznika,
30 g płatków migdałowych,
35 g siekanych migdałów,
35 g cukru trzcinowego,
100 g roztopionego masła,
2 łyżki płynnego miodu

W dużej misce należy wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. 
Masło roztopić i wymieszać z miodem, całość wlać do miski i dobrze ze sobą połączyć.
Granole przesypać na blaszkę do pieczenia (piekarnikową) i równomiernie rozłożyć.
Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni, przez ok. 35 minut. Podczas pieczenia przemieszać całość łyżką co jakieś 10 minut, żeby równomiernie się upiekła. 

Wystudzoną granolę należy przechowywać w słoiku lub w jakimś innym szczelnym pojemniku.

Smacznego :)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...