"Oszukany" kurczak

Kiedy zobaczyłam tego kurczaka na Kalejdoskopie kulinarnym od razu trafił na listę - do zrobienia! Smakuje i wygląda jak smażony w głębokim tłuszczu, ale jest pieczony! Marynowany w maślance, dobrze przyprawiony. Miękki i soczysty w środku, z zewnątrz pysznie chrupiący! Robiony już wielokrotnie, marynowany w jogurcie i maślance, czasami w gęstszych wersjach jogurtu greckiego - w każdej jest pyszny! 

Przepis pochodzi z książki "Najlepsze dania Billa" Billa Grangera.



Składniki:

12 podudzi kurczaka, 
375 ml maślanki lub jogurtu,
1 łyżeczka soli morskiej,
1 łyżeczka mielonego imbiru, 
1 łyżeczka kurkumy,
2 łyżeczki mielonej kolendry, 
2 łyżeczki mielonej papryki,
200 g bułki tartej

W dużej misce wymieszać maślankę / jogurt z solą, imbirem, kurkumą  oraz połową ilości kolendry i papryki (po 1 łyżeczce). Włożyć do mieszanki oczyszczonego kurczaka, dokładnie obtoczyć i schować do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. W miseczce należy wymieszać bułkę tartą z resztą kolendry i papryki (po 1 łyżeczce), dodać odrobinę soli i pieprzu. Kurczaka pojedynczo obtaczać dokładnie w mieszaninie bułki tartej i przypraw, następnie układać na blaszce do pieczenia uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez około 45 - 60 minut, do ładnego zbrązowienia.

Smacznego!



Popularne posty