Pita i pyszny "fast food"!


Czasami człowieka nachodzi na coś czego nie zje przy pomocy noża i widelca! 
Na coś, co można wpakować w jakąś bułkę i zjeść ze smakiem trzymając cały posiłek w ręku. 
Taki domowy "fast food".

Dzisiaj zapraszam Was na wspaniałą pitę z wyjątkowo pysznym nadzieniem!
Pitę zrobiłam z przepisu Tatter - polecam zrobić porcję do wykorzystania na raz - np. z połowy porcji, bo zrobiona tego samego dnia jest najlepsza. Natomiast jeśli chodzi o to co znajduje się w środku pity, inspirację zaczerpnęłam stąd.



Pita 

składniki na 10 sztuk:

450 g mąki pszennej chlebowej, 
10 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka drożdży instant,
2 łyżeczki soli,
280 g letniej wody,
4 łyżki oliwy z oliwek

Mąkę należy wymieszać z drożdżami, dodać sól, wodę i oliwę. Całość dobrze wymieszać i zagnieść na elastyczne i gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Gotowe ciasto należy odgazować i podzielić na 10 równych części, z każdej uformować kulę. 
Kulki ciasta należy układać na omączonym blacie złączeniem do góry, przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. Po upływie wyznaczonego czasu każdą kulkę ciasta należy rozwałkować na owalny placek o grubości 5 mm. Obsypać pity odrobiną mąki i zostawić na 20 min pod przykryciem.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w 230 stopniach przez 6-8 minut.


Kurczak:

3 pojedyncze piersi kurczaka,
3 ząbki czosnku,
kawałek świeżego imbiru,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka sumaku,
1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki kuminu,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
1/4 łyżeczki kurkumy,
pieprz,
sok z 1/2 cytryny,
sok z 1/2 limonki,
kilka łyżek oliwy


Kurczaka myjemy i oczyszczamy, kroimy w paseczki średniej grubości i wkładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir - ilość uzależniona od upodobań, sok z cytryny i limonki, oliwę i resztę przypraw. Wszystko dobrze mieszamy, mięso najlepiej delikatnie masować palcami.
Tak zamarynowane mięso wkładamy do lodówki, najlepiej na 2 godziny.

Gotowego kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia.

Dodatkowo:

zielony ogórek,
czerwona cebula,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka octu winnego,
2 łyżeczki sumaku,
sól,
hummus


Czerwoną cebulę kroimy w piórka, starając się kroić jak najcieniej. Cebulkę przekładamy do miseczki, wlewamy oliwę i ocet, doprawiamy sumakiem i solą. Wszystko dobrze mieszkamy i odstawiamy.

Ogórka myjemy i kroimy w cienkie plasterki.

Pitę należy przekroić, wnętrze wysmarować hummusem, ułożyć kawałki usmażonego wcześniej kurczaka, przygotowaną wcześniej czerwoną cebulę oraz zielonego ogórka!

Smacznego :) 











Popularne posty