Pieczona dorada

Uwielbiam ryby. Te małe i te duże.
Mogłabym jeść je codziennie na obiad czy kolację.
Im prościej przyrządzone tym lepiej. Tak niewiele im potrzeba do dobrego smaku - świeże zioła, czosnek i cytrynka. 
Tyle wystarczy do szczęścia.



Składniki na 2 porcję:

2 dorady,
skórka starta z cytryny,
kilka plasterków cytryny,
1 ząbek czosnku,
natka pietruszki,
1/3 natki koperku,
garść listków świeżego oregano,
garść listków świeżej bazylii,
oliwa z oliwek,
sól, pieprz

Ryby umyć, oczyścić i osuszyć. Doprawić solą i pieprzem, a
do środka wkładamy zioła, pokrojoną cytrynę oraz pokrojony w plasterki czosnek.
Następnie startą skórką z cytryny posypać wierzch ryby i wstawić do piekarnika nagrzanego 
do temperatury 200 stopni i piec ok. 20 min.

Smacznego.







Popularne posty