Comfort food, cobbler i garnek Neoflam


Pogoda się zmienia, daje nam do zrozumienia, że lada moment przyjdzie jesień.
Rześkie poranki, zmrok przychodzi coraz szybciej.
Szybkie obiady składające się z warzyw czy sałatek zaczynają odchodzić w zapomnienie, nachodzi ochota na coś co można dusić na małym ogniu. Na rozgrzewający comfort food. 
Dziś mam dla Was danie idealne. Wiem, że będę do niego często wracać w różnym wersjach.
Mięso z piersi kurczaka duszone z warzywami, w sosie z białym winem, bulionem i śmietaną, a wszystko na koniec zapieczone pod kołderką z bułeczek. Idealne do nałożenia w miseczkę, jedzone łyżką. Najlepiej "smakuje" jedzone na kanapie kiedy jest się przykrytym kocem, w towarzystwie filmu czy książki.

W ostatnim tygodniu lipca dostałam możliwość przetestowania wybranego przeze mnie produktu firmy Neoflam.
Firmę znałam tylko ze stoiska w centrum handlowym, kolorowe patelnie, noże czy garnki spoglądają na nas z wystawy.
Mój wybór padł na garnek Venn.
Garnek wykonany jest z odlewanego ciśnieniowo aluminium, w całości pokryty powłoką ceramiczną.
Powłoka ma rzeczywiście fenomenalne właściwości nieprzywierające, a mycie garnczka to prawdziwa przyjemność - wystarczy opłukać, przetrzeć gąbeczką nasączoną płynem do mycia naczyń i koniec - garnek umyty!
Garnek szybko się nagrzewa, pięknie się w nim smaży i dusi, można używać w piekarniku, ale bez pokrywki.
Przez całe testowanie znalazłam tylko jeden minus, który łatwo można zniwelować! Rączki garnka - odlane w całości z garnkiem - bardzo się nagrzewają i jeżeli nie będziemy uważać możemy się oparzyć. Musimy używać rękawicy kuchennej, bądź zakupić w sklepie silikonowe nakładki na rączki. 

Powiem Wam zupełnie szczerze, że w garnku jestem dosłownie zakochana! Jest fantastyczny! Gotowanie w nim to sama przyjemność, z pewnością będzie moim ulubionym. I z całego serca Wam go polecam!
Garnek możecie kupić w sklepie internetowym firmy Neoflam - tam też możecie poczytać więcej o jego właściwościach.



Składniki:

3 pojedyncze piersi kurczaka,
2/3 większej cukinii,
300 g  pieczarek,
3 marchewki,
110 g zielonego groszku,
cebula, 
2 ząbki czosnku,
świeży tymianek,
sól, pieprz,
mąka do obtoczenia mięsa,
100 ml białego wina,
500 ml bulionu warzywnego,
170 ml śmietanki 30 %

Umyte i oczyszczone piersi kurczaka kroimy na większe kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy w garnku na rozgrzanym oleju, zrumienione wykładamy do miseczki, następnie przesmażając drobno pokrojoną cebulkę z czosnkiem. Warzywa kroimy w pół talarki, dodajemy do cebuli, następnie dodajemy groszek i całość podsmażamy kilka minut. Kiedy warzywa już są gotowe dodajemy wcześniej przesmażone mięso, dolewamy wino, a po chwili bulion. Całość dusimy ok. 20 minut, na końcu dodając śmietankę, tymianek i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy wszystko jeszcze z 5 - 10 minut, do lekkiego zredukowania sosu.
W między czasie przygotowujemy bułeczki.

Bułeczki / Cobbler :

175 g mąki,
55 g masła,
1/4 łyżeczki soli,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
30 g startego parmezanu,
80 g maślanki

ew. świeży tymianek

Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść, następnie z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i delikatnie spłaszczać. Tak przygotowane bułeczki układać na potrawce i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20-25 min - do ładnego zrumienienia.













Popularne posty