Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i kruszonką


Na jesienny chłód pyszny drożdżowy placek z kubkiem mleka czy kakao to najlepsze lekarstwo!
Dziś mam przyjemność zaprosić Was na pyszne, puchate i mięciutkie drożdżowe bułeczki, takie do odrywania, ze śliweczkami i kruszonką. Są pyszne!






Składniki:

400 g mąki pszennej,
2 średnie jajka,
20 g świeżych drożdży,
70 g cukru,
70 g miękkiego masła,
szczypta soli,
100 g mleka w temp. pokojowej

10 śliwek - bez pestek

Kruszonka:
30 g miękkiego masła,
2 łyżki cukru,
3-4 łyżki mąki,
1 op. cukru waniliowego

dodatkowo : 1 jajko



W podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Wyrabiałam mikserem przez ok. 10 minut.
Drożdży wcześniej nie rozczyniam, tylko rozkruszam i rozcieram dłońmi w mące.
Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości,
u mnie trwało to ok. półtorej godziny.
Po tym czasie należy ciasto odgazować - uderzając w ciasto piąstką i podzielić na 10 równych części. Z każdej z nich robimy placuszek i układamy po śliweczce, następnie musimy skleić brzegi i uformować bułeczkę.
Wszystkie ułożyć w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia - korzystałam z tortownicy o średnicy 22 cm, ale może być też trochę większa. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania z ciepłym miejscu na godzinę, półtorej. Następnie robimy kruszonkę - wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i palcami rozcieramy do uzyskania kruszonki. Po upływie tego czasu bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut.

Smacznego :) 










Popularne posty