niedziela, 13 października 2013

Kurczak z dynią i jarmużem

Szybkie i bardzo smaczne danie obiadowe. Mięciutka pierś kurczaka, pyszna dynia i wspaniały jarmuż. Wszystko doprawione tymiankiem i kuminem. Pyszne. 




Składniki:

500 g piersi kurczaka,
300 g obranej i oczyszczonej dyni,
3 liście jarmużu,
3 ząbki czosnku,
1 cebula,
1 l bulionu warzywnego,
olej / oliwa,
łyżka masła,
tymianek,
kumin,
sól, pieprz

Piersi kurczaka umyć i oczyścić, pokroić w większe kawałki. Przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Rozgrzać olej na patelni, smażyć kurczaka partiami do zrumienienia, przesmażonego ściągnąć na talerz. 
Na patelnię dodać jeszcze odrobinę oleju i łyżkę masła - wrzucić drobno pokrojoną cebulę, kiedy się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę, lub drobno pokrojony czosnek, smażyć jeszcze z minutę. 
Następnie wrzucić dynię pokrojoną w kawałki i przesmażać z 5-7 minut, doprawić tymiankiem i kuminem. Dodać wcześniej przesmażonego kurczaka, całość zalać bulionem. 
Dusić na średnim ogniu przez około 15 minut, po tym czasie wrzucić pokrojony na mniejsze kawałki jarmuż i dusić kolejne 15 minut. 
Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego.






10 komentarzy :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...