Tarta z cukinią

Każdy z Was ma pewnie składniki, które są zawsze kupowane. U mnie zawsze w domu jest cukinia. Uwielbiam i często przyrządzam z niej szybkie obiady. Proponuje dzisiaj tartę, która jest jedną z szybkich propozycji. Mało z nią pracy - raptem pokrojenie cukinii, zrobienie serowego nadzienia i włożenie do piekarnika. Sprawnie uzyskamy szybki i bardzo smaczny obiad.



Składniki:

arkusz ciasta francuskiego,
1 średnia zielona cukinia,
1/2 średniej żółtej cukinii,
6 łyżek ricotty,
2 łyżki śmietany 18%,
1 małe jajko,
2 ząbki czosnku,
1 pęczek natki,
garść tartej mozzarelli,
garść startego parmezanu,
1/2 startej skórki z cytryny,
1/4 średniej papryczki chilli,

łyżka bułki tartej,
pieprz, sól ziołowa


Piekarnik nagrzać do 190 stopni.

Ciastem wyłożyć formę do tarty, włożyć do rozgrzanego piekarnika i podpiec dosłownie z 3-5 minut.
W miseczce należy wymieszać ze sobą roztrzepane jajko, śmietanę, ricottę, parmezan, mozzarellę, posiekaną natkę, startą skórkę z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek - całość doprawić solą ziołową i pieprzem.
Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, na spód wysypujemy bułkę tartą i wykładamy masę serową,
na wierzch układamy cienko pokrojoną cukinię - u mnie żółta i zielona, posypać z wierzchu drobno pokrojoną świeżą papryczką chilli i skropić oliwą z oliwek.

Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut.

Smacznego :)

Uwagi : Do tarty możemy dodać świeżych bądź suszonych ziół, większą bądź mniejszą ilość chilli, dodać inne warzywa - wspaniale sprawują się w tartach brokuły. Wszystko zależy od tego co aktualnie mamy w lodówce i na co mamy ochotę :)














Popularne posty