środa, 27 marca 2013

Drożdżówki z kremem krówkowym i płatkami migdałowymi

Często piekę w domu różne słodkie bułeczki. Pyszne na pierwsze czy drugie śniadanie, ale równie dobre na podwieczorek. Ciasto jest mięciutkie. Bułeczki nie są mocno słodkie, a napotkane podczas jedzenia płatki migdałów miło chrupią.






Składniki:

500 g mąki pszennej 
2 jajka
opakowanie drożdży instant
szczypta soli
80 g cukru trzcinowego
65 g roztopionego masła
190 g ciepłego mleka


krem krówkowy
płatki migdałowe



Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, u mnie trwało to mniej więcej półtorej godziny. Po tym czasie ciasto musimy rozwałkować na prostokąt, na grubość ok. 3-4 mm. Na ciasto wykładamy krem krówkowy - w zależności od upodobań do słodkości - u mnie były 4 czubate łyżki kremu, na który posypałam płatki migdałowe - 3 garści. 
Ciasto zwinęłam w roladę i pokroiłam na 3-4 cm kawałki. Formę do pieczenia mufinek wysmarowałam olejem, następnie do każdego otworu wkładałam jeden kawałek zwiniętego ciasta. 
Tak przygotowane ciasto zostawiam w ciepłym miejscu do ponownego podrośnięcia na mniej więcej 30 minut, w tym czasie nagrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni. Wyrośnięte drożdżówki piekę przez ok. 20-25 min do ładnego zrumienienia. Upieczone bułeczki studzę na kratce, wystudzone posypuję odrobiną cukru pudru.

Smacznego.



piątek, 22 marca 2013

Tarta z owocami i bezą

Przepyszna tarta z owocami. Z bezową kołderką.  U mnie beza została celowo rozsmarowana (chciałam mieć równe ciasto z posypką migdałową), jeżeli wam zależy na górze bezy polecam piec tartę w mniejszej formie. Przepis zaczerpnięty ze strony Wypiecz Wymaluj, z moimi zmianami.
Przepis na tartę pochodzi z książki "Nordic Bakery Cookbook".




Składniki:

100 g masła w temperaturze pokojowej,
65 g cukru, 
2 jajka - oddzielnie żółtka i białka,
90 g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
50 ml mleka


2 - 3 jabłka,
1 pomarańcza,
garść suszonej żurawiny,
szczypta cynamonu,
50 g cukru + 2 łyżeczki,
cukier waniliowy (opcjonalnie),
50 g płatków migdałowych


Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. 

Miksujemy masło z cukrem na kremową masę, następnie dodajemy pojedynczo żółtka dalej miksując. Osobno mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy połowę mleka i miksujemy, następnie dodajemy mąkę z proszkiem i na koniec pozostałe mleko. Dokładnie zmiksować całość.
 Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem formy. Ciastem wyłożyć dno i boki. 

Jabłka obrać i pokroić na większe kawałki, u mnie plastry krojone z połówki jabłka. Obrać pomarańczę, pozbawić ją skórki i błonek (wyfiletować). Owoce ułożyć na cieście, całość posypać suszoną żurawiną. 

Ubijamy pianę z białek na sztywno, stopniowo dodajemy pozostały cukier dalej ubijając. Można dodać jeszcze cukier waniliowy. Wyłożyć pianę na wierz tarty, całość posypać płatkami migdałowymi. 

Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40 minut. 

Korzystałam z kwadratowej formy do tarty o wymiarach 23 x 23 cm.

Smacznego. 




środa, 20 marca 2013

Zielony groszek, bób, chilli... Pierogi!

Gdzie jest ta wiosna? Ciągle tylko śnieg, śnieg, śnieg i zimno. Ileż można?
Czy to się w końcu skończy?
Te pierogi są wyrazem mojej tęsknoty za wiosną, za latem! Nawet uczulające pyłki (teraz!) nie są mi straszne! Chcę chodzić na targ! Chcę kupować pyszne owoce i warzywa! Brakuje mi kolorów, smaków!
Soczyste brzoskwinie, słodkie truskawki, szparaaaagi... !!!!
Wiosno! Przybywaj :)




Składniki na farsz:

450 g mrożonego bobu,

280 g mrożonego zielonego groszku,
250 g ricotty,
90 g śmietanki kremówki,
40 g tartego parmezanu,
6 suszonych pomidorów - drobno pokrojonych,
garść bazylii,
skórka otarta z cytryny,
papryczka chilli - drobno pokrojona,
sól,
pieprz

Bób i groszek należy ugotować, następnie bób dodatkowo obrać ze skórki. Z grubsza ugniotłam warzywa widelcem, dodając ricottę oraz śmietankę. Następnie dodajemy tarty parmezan, drobniutko posiekaną papryczkę chilli, suszone pomidory, startą skórkę z cytryny oraz posiekaną świeżą bazylię. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Ciasto na pierogi

Każdy pewnie ma swój przepis na ciasto na pierogi. Odkąd skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu Renaty przepadłam. Najlepsze ciasto pierogowe. Mięciutkie, pyszne i  zupełnie bezproblemowe. Receptura z "Kuchni polsko - francuskiej" Antoniego Teslara.

Składniki: 

500 g mąki pszennej,
ok. 1/4 litra wody,
50 g miękkiego masła,
1 jajko,
2 żółtka,
1 łyżeczka soli

Mąkę wysypujemy na stolnicę dodając miękkie masło, całość siekamy nożem i rozcieramy palcami. Dodajemy jajko i żółtka i stopniowo dodajemy wodę. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto, które następnie odkładamy do miski na 15 min, żeby odpoczęło i przykrywamy ściereczką. 

Smacznego!



sobota, 16 marca 2013

Omlecik ?

Moja przygoda z omletami rozpoczęła się późno.W domu nie było tradycji ich przygotowywania.
Lubie robić takie małe jednoosobowe omlety, na małej patelni.
Ładnie się prezentują i każdy może być inny, tworzony wedle upodobań.



Składniki:

2 jajka,
pomidorki koktajlowe,
tarta mozzarella,
szynka ( u mnie wędzona),
rukola,
sól, pieprz

Jajka należy roztrzepać w miseczce, doprawić solą i pieprzem. Na małym ogniu rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła. Wlewamy jajka, kiedy spód zacznie się ścinać posypuje całość startą mozzarellą, układam połówki pomidorków koktajlowych, kawałki szynki, rozkładam rukolę i posypuję jeszcze odrobiną sera.
Kiedy z góry jajka są już ścięte, a z dołu omlet jest delikatnie zrumieniony, całość przekładam na talerz i dekoruję rukola, szynką i pomidorkami.
Smaczne, szybkie i zdrowe śniadanie.
Smacznego.




środa, 13 marca 2013

Zupa z pieczonymi warzywami

To taki rodzaj zupy, który skutecznie pomaga zutylizować resztki warzyw.
I z każdą mieszanką będzie pyszna!




Składniki :



2 marchewki,
1 pietruszkę,
2 łodygi selera naciowego,
1/2 cukinii,
1/3 żółtej papryki,
1 cebula,
3 ząbki czosnku


Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Posypujemy solą i pieprzem, ja użyłam jeszcze tymianku. Polewamy oliwą i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 40 minut.

2 ząbki czosnku,
1/2 cebuli,
łodyga selera naciowego,
upieczone warzywa,
1/2 puszki krojonych pomidorów,
1/2 opakowania passaty pomidorowej,
bulion warzywny / bulion drobiowy / woda
oliwa,
masło


W garnku na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z odrobiną masła. Wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek oraz seler naciowy, całość przesmażamy około 7 minut. Kiedy już zmienią kolor i będą miękkie wrzucamy wcześniej upieczone warzywa, mieszając wszystko przez chwilę. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz passatę pomidorową. Na samym końcu całość uzupełniamy bulionem lub wodą - według własnego uznania, w takiej ilości, żeby przykryły warzywa* i gotujemy ok. 30 minut. Doprawiamy do smaku solą ziołową,  pieprzem i tymiankiem. Część warzyw odkładamy, resztę blenderujemy na gładki krem. 
Zupę nakładamy do miseczek, dekorując pozostałymi warzywami, polewając odrobiną oliwy.

Smacznego.


* ilość bulionu/ wody zależy od gustu, jeżeli nie lubimy zup bardzo gęstych warto dodać więcej płynów. 






sobota, 9 marca 2013

Kakaowe babeczki





Są takie dni kiedy nic nam nie wychodzi.
Właśnie w taki dzień robiłam te babeczki, z pośpiechu zapomniałam o dodaniu jajek.
A one, w tym chaosie wyszły ... bardzo smaczne.
Chciałam, żeby prezentowały się inaczej, bardziej dostojnie.
Przełożyłam je kremem, dekorując owocami.
Mam nadzieje, że Wam się spodobają.



Składniki:
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
140 g cukru
2 łyżki kakao
szczypta soli
60 g jogurtu naturalnego
180 g mleka
7 łyżek oleju

W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej mokre. Zawartość misek wymieszać ze sobą, tylko do połączenia składników. Foremki na mufinki wyłożyć papilotkami, ciasta nakładać do 3/4 wysokości foremki. Swoje mufinki piekłam w silikonowych foremkach z Ikei. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone mufinki studzimy na kratce.
Ja swoje przełożyłam kremem  i ozdobiłam owocami miechunki (physalis).


Krem:
250 g mascarpone
165 g śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru


Podane powyżej składniki należy zmiksować. W zależności od upodobań do gęstości kremu możemy zwiększyć lub zmniejszyć ilość kremówki.  

Smacznego.






środa, 6 marca 2013

Niebiański sernik




Wilgotny, kremowy, rozpływający się w ustach...



Składniki na spód:

35 g rozpuszczonego masła
90 g ciasteczek*
30 g mielonych migdałów

Ciasteczka mielimy na puch przy pomocy blendera. Roztopione masło mieszamy z ciasteczkami oraz mielonymi migdałami. 
Dno tortownicy o średnicy 20 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia, na który wykładamy przygotowaną mieszankę. 
Ciasteczkowy spód należy podpiec przez ok. 7 min w 170 stopniach. Po upływie tego czasu tortownicę wyciągamy i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. 

* użyłam ciasteczek holenderskich, półsłodkich 

Składniki na masę serową:

550 g twarogu 
200 g mascarpone
200 g śmietanki kremówki 30%
1 łyżka budyniu waniliowego
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego 16 g
2 jajka

Miksujemy razem twaróg z mascarpone. Po chwili dodajemy śmietankę, ja zawsze dodaję w dwóch partiach. Kiedy masa jest dobrze zmiksowana dodajemy 1 łyżkę budyniu waniliowego, cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodajemy pojedynczo jajka - wrzucam jedno i miksuję 30-40 sekund, potem następne i znowu miksuje 30-40 sekund. 
Masę serową wylewamy na przestudzony ciasteczkowy spód. Sernik przez pierwsze 15 min piekę w 170 stopniach, następnie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i piekę jeszcze przez mniej więcej godzinę i piętnaście minut. Następnie wyłączamy piekarnik, ale sernik zostawiamy w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystudzenia, po czym chłodzimy w lodówce.

330 g śmietanki kremówki 30% 
2 łyżki cukru pudru

2-3 łyżki czubate masy krówkowej
4-5 łyżek śmietanki kremówki 30%
prażone płatki migdałowe


Śmietanę wraz z przesianym cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Całość rozkładamy na wcześniej schłodzonym serniku.


W małym garnuszku rozpuszczamy masę krówkową razem z śmietanką - jeżeli są kawałki cukru w masie najlepiej całość zmiksować przy pomocy blendera.

Sernik polewamy kremem kajmakowym i posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi.

Smacznego! 









piątek, 1 marca 2013

Bajgle


Gdzie nie spojrzę ... wszędzie bajgle. 
Cudowne kanapki z rumianymi bułeczkami z dziurką. Wiedziałam, że muszę je zrobić!
Z pomocą jak zawsze przyszedł blog Moniki (po szybką wersję odsyłam was na jej stronę).
Mój wybór padł na wersję slow. Zdecydowanie polecam! Warte poświęconego czasu i nakładu pracy!
Przepis pochodzi z książki Leili Lindholm.




Bajgle w wersji slow:

150 g mąki typ 750
150 ml wody
szczypta drożdży instant

Wszystkie składniki musimy wymieszać w misce i pozostawić w ciepłym miejscu na mniej więcej 8 godzin. Następnie do zaczynu dodać:

600 g mąki
350 g wody
2 łyżki miodu
1 łyżka soli
6,5 g drożdży instant


Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto, które pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę. Następnie musimy ciasto przełożyć na blat, rozpłaszczyć i złożyć na trzy, w taki sposób jakbyśmy składali list, a następnie jeszcze na pół. Tak przygotowane ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i umieszczamy w lodówce na minimum 8 godzin. 


Po tym czasie ciasto dzielimy na 17 równych części, z których formujemy kulki i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie w każdej z kulek robimy  palcem dziurkę. Za radą Moniki kręciłam ciastem, tak jak w hula hop - dziura skutecznie się powiększa, zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 40 minut. 


W dużym garnku musimy zagotować wodę, bajgle muszą się swobodnie gotować i nie dotykać dna. Do wody dodajemy łyżkę miodu lub melasy. Do gotującej się wody delikatnie wrzucamy bajgle, gotujemy z każdej strony po minucie. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej na czystą ściereczkę lub kratkę. 


Na tym etapie bajgle musimy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub/oraz makiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w 200 stopniach, do czasu kiedy nabiorą ładnego, złotego koloru. Studzimy na kratce.

Smacznego!













Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...