czwartek, 5 grudnia 2013

Tarta tatin z pomidorkami


Ostatnio robiłam brukselkową tarte tatin z przepisu od Yotama, który znalazłam u Moniki. Przepis czeka na dodanie w kolejce - wprowadziłam tam małe zmiany, ale o tym wkrótce :) 
Połowa ciasta z przepisu została, więc przygotowałam klasyczną tarte tatin z pomidorkami koktajlowymi.
Jest pyszna, polecam :)





Składniki na ciasto:

1 szklanka mąki pszennej razowej,
1 szklanka mąki pszennej,
150 ml zimnej wody,
200 g zmrożonego masła, 
1 łyżeczka soli,
garść startego parmezanu

W misce wymieszaj mąki razem z solą, 100 g masła należy zetrzeć na tarce i widelcem wmieszać w mąkę. Wodę dodając stopniowo dalej mieszać widelcem. Kiedy ciasto będzie tworzyło duże okruchy należy je szybko i energicznie zagnieść. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po upływie wyznaczonego czasu ciasto należy rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm, a na jego powierzchnię równomiernie zetrzeć pozostałą część masła oraz posypać startym parmezanem. Ciasto złożyć na trzy, jak to robimy w przypadku listu, odwracamy o 90 stopni i ponownie rozwałkowujemy i składamy na trzy. Tak przygotowane ciasto chowamy do lodówki na 30 minut. Czynność tą (wałkowanie i składanie) należy powtórzyć dwukrotnie w odstępach 30 minutowych - wtedy ciasto musi schłodzić się w lodówce.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, jedną chowamy do zamrażalnika, bądź lodówki jeżeli chcemy je wykorzystać w ciągu najbliższych dni.

Ciasto rozwałkowujemy na wymiar naszej formy.
Tartę piekłam w żeliwnej patelni o średnicy 20 cm.

Składniki na tartę:

pomidorki koktajlowe,
bułka tarta,
parmezan,
bazylia,
pesto bazyliowe,
oliwa z oliwek
sól, pieprz, cukier

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić umyte pomidorki koktajlowe - dosłownie na chwileczkę. Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Posypać łyżką - dwoma łyżkami bułki tartej i zetrzeć trochę parmezanu. Tak przygotowane pomidorki przykryć rozwałkowanym wcześniej ciastem, starając się lekko włożyć ciasto pomiędzy formę a pomidorki.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 30 - 35 minut.

Podawać posypaną listkami bazylii oraz z bazyliowym pesto rozrzedzonym oliwą.

Smacznego.










środa, 4 grudnia 2013

Racuszki z dynią z karmelowym sosem

Od dawna miałam ochotę na coś dyniowego i drożdżowego. Coś dyniowego i karmelowego! Poszłam tą drogą i dziś mogę Was zaprosić na dyniowe racuszki podane z karmelowym sosem :) Są pyszne!



Składniki:

180 g puree dyniowego,*
20 g cukru pudru trzcinowego,
230 g mąki pszennej,
160 g soku pomarańczowego,
1 łyżeczka suchych drożdży,
1 jajko,
szczypta soli,


Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą w misce przy pomocy trzepaczki na gładką masę.
Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę, półtorej.
Kiedy ciasto wyrośnie, racuszki smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu do zezłocenia.

Sos karmelowo - pomarańczowy:

2/3 szklanki cukru,
1/3 szklanki wody,
3 duże łyżki masła,
100 ml śmietanki kremówki 30%,
1/2 -3/4 soku pomarańczowego**

Do garnuszka wlać wodę i wsypać cukier, mieszać do rozpuszczenia cukru.*** Gotować dalej na małym ogniu, aż karmel nabierze bursztynowej barwy, następnie ściągnąć garnuszek z ognia i dodać masło. Kiedy masło się już rozpuścić, dodać śmietankę - dokładnie rozmieszać. Sos należy delikatnie ostudzić i następnie dodać sok pomarańczowy.


*  Dynię zmiksowałam z odrobiną soku pomarańczowego.
** Ilość soku zależna od preferowanej gęstości sosu. Można też pominąć sok i zrobić sam sos karmelowy.
*** Cukier osadzający się ponad wodę należy usuwać zwilżonym wodą pędzelkiem.





niedziela, 1 grudnia 2013

Szynka duszona.

Dzisiaj mam do zaproponowania duszoną szynkę. Idealna na niedzielny lub świąteczny obiad.
Wspaniale smakuje podana z puree ziemniaczanym i gotowanymi buraczkami.





Składniki:

1 kg szynki,
sól, 
pieprz,
papryka,
tymianek,
kmin rzymski,
olej

bulion warzywny
2 małe cebule,
3 ząbki czosnku,
350 g pieczarek


Wieczorem na dzień przed gotowaniem szynkę marynujemy - mieszamy przyprawy z olejem i nacieramy mięso - wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce.
Następnego dnia szynkę obsmażamy w garnku na rozgrzanym tłuszczu do ładnego zrumienienia. Mięso wyjmujemy z garnka i na pozostałym tłuszczu przesmażamy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula będzie zeszklona wrzucamy pokrojone pieczarki i smażymy dalej do ich zrumienienia.
Następnie szynkę wkładamy z powrotem do garnka i dolewamy bulion warzywny lub wodę, tak aby mięso zostało dobrze przykryte. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy gaz, dusimy do miękkości.
Przed końcem gotowania sos należy zagęścić.

Smacznego.

Uwagi : Do sosu możemy dorzucić szalotki.
Jeśli chcemy uzyskać grzybowy sos polecam dodać suszonych grzybków.










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...