Razowy kuskus, grillowany bakłażan, ciecierzyca, feta, pomidorki, czerwona cebula, zatar ...

Tak zaczyna się właśnie skład ostatnio mojej ulubionej sałatki. Na samą myśl o niej szybciej pracują moje ślinianki! Dla mnie to niebo! Prosta, szybka i taka pyszna! Zróbcie koniecznie!



Składniki:

1/2 szklanki razowego kuskus,
1 bakłażan,
kilkanaście pomidorków koktajlowych,
1/3 puszki ciecierzycy,
feta,
czerwona cebula, 
natka pietruszki,
listki mięty,
oliwa, 
cytryna, 
sól, pieprz,
zatar


Kuskus wsypać do miski, posolić i zalać 1/2 szklanki wrzątku, przykryć talerzykiem i zostawić na kilka minut. Bakłażana umyć i osuszyć, pokroić w plastry, posmarować oliwą i usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki. Z grubsza posiekać natkę i mięte. Odsączyć ciecierzycę. 
Kiedy kuskus wchłonął całą wodę i jest już gotowy rozdrapujemy go widelcem i przekładamy do naczynia, w którym go podamy, dodajemy obsmażonego bakłażana (większe plastry pokroić na połówki), pokrojone pomidorki, całość wymieszać i lekko skropić sokiem z cytryny. Następnie dodajemy cienko pokrojoną w półksiężyce czerwoną cebulę, posiekaną z grubsza natkę i mięte, przyprawiamy solą, pieprzem i zatarem. Dodajemy ciecierzycę i całość skrapiamy oliwą. Mieszamy i podajemy. Idealnie smakuje sama, ale też świetnie smakuje do dań z grilla. 

Smacznego :)


Popularne posty