środa, 19 marca 2014

Schabowy w wiosennym wydaniu

Znam wielu przedstawicieli męskiej części społeczeństwa, dla których tradycyjny schabowy chyba zawsze będzie rarytasem.
Dziś mam dla Was propozycję na troszkę inną wersję typowego schabowego. Z pewnością lżejszy, z warzywami i kolorowy. Prosty i szybki obiad. Pomysł na dodatek papryki i cebuli zaczerpnięty od Nigela Slatera. 



Składniki:

2 kotlety schabowe,
2 czerwone papryki szpiczaste,
1 mniejsza czerwona cebula,
świeże liście bazylii,
pesto bazyliowe,
sól, pieprz,
suszone zioła


Kotlety schabowe na pół godziny przed grillowaniem należy zamarynować - u mnie oliwa, sól, pieprz i suszone oregano. Kotlety grillujemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Kiedy są gotowe ściągamy i odstawiamy na chwilę. Kroimy paprykę w kawałki i smażymy na patelni, kiedy jest już przesmażona dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy jeszcze z 2-3 minuty, przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy świeże listki bazylii i mieszamy ze sobą.  Na kotlety układamy mieszankę z patelni i całość polewamy pesto bazyliowym.
Idealnie smakuje jedzone samo lub ze świeżą bagietką. 

Smacznego :)




5 komentarzy :

  1. To najsmaczniej i najpiękniej wyglądający schabowy, jakiego widziałam w życiu. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego schabowego to zjem i to bardzo chętnie :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka wersja bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W wiosennym wydaniu prezentuje się znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...