poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Pszenne tortille

Ostatnio przeglądając magazyn Donny Hay natknęłam się na pszenne tortille, nawet sobie zaznaczyłam zakładkę, żeby wrócić do tego! Dzisiaj nadszedł czas, aby je zrobić! Nigdy nie kupowałam sklepowych tortilli, robiłam takie domowe na bazie smalcu, również bardzo smaczne. Te są na maśle, mają bardzo dobry smak, są szybkie i proste w przygotowaniu. 




Składniki:
(18-20 średnich sztuk)

300 g mąki pszennej,
1/2 łyżeczki soli,
25 g zimnego masła,
310 ml wrzącej wody

Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać, następnie dodać zimne masło i palcami rozetrzeć na kruszonkę. Kiedy masło już jest roztarte z mąką dodajemy wrzącą wodę i mieszamy wszystko drewnianą łyżką, dobrze połączone ze sobą ciasto wykładamy na obsypany mąką blat i zagniatamy na gładkie i miękkie ciasto. Dzielimy na ok. 18 - 20 części i każdą z nich rozwałkowujemy na cieniutki placek. Smażymy z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni do zrumienienia.

Smacznego :)


5 komentarzy :

  1. Bardzo apetycznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja mam problem z tym, że moje tortille są zawsze bardzo kruche i nie da się ich zwinąć, bo się łamią. A skład tych tortilli ze sklepu nie przeraża.
    Czy te też są takie kruche ??

    OdpowiedzUsuń
  3. miało być MNIE przeraża hehe ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z ciasta wyszła mi plastelina do której musiałam dodać dużo mąki aby dało się to rozwałkować, niebyt to udany przepis...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...