Curry z pulpecikami i warzywami

Wyjeżdżając do Berlina przygotowałam specjalnie dodatkową torbę na spożywkę. Duży plecak na kółeczkach z wyciąganą rączką - w razie gdyby noszenie z uwagi na wielkie obciążenie było niewykonalne! Plecak zapakowany do maksimum i zdecydowana większość to warzywa! W dzień wyjazdu zaliczyliśmy jeszcze zakupy w azjatyckim sklepie - Go Asia - wiele bym dała, żeby mieć taki w swojej okolicy! Na wyciągnięcie ręki dostaniecie wszystko co tylko chcecie - tajskie bakłażany w wielu odmianach, świeża kurkuma, papryczki od koloru do wyboru, groszki, fasolki, kapusty, ....! I gdybym miała tylko możliwość wykupiłabym pewnie z 1/3 sklepu! Może następnym razem? ;) 

Dziś zapraszam Was na szybkie curry z pulpecikami, bakłażanem, groszkiem cukrowym i fasolką szparagową. Świetnie smakuje z ryżem basmati. 



Składniki:

300 g mięsa mielonego - u mnie wieprzowe,
1/3 łyżeczki suszonych płatków chilli,
1/3 łyżeczki suszonego imbiru,
1/2 łyżeczka sosu rybnego,
1/2 łyżeczka sosu sojowego,
1 jajko rozm. M

100 g groszku cukrowego,
200 g fasolki szparagowej,
3 małe okrągłe bakłażany - u mnie jeden fioletowy i dwa jasne tajskie,
1/2 cebuli,
2 duże ząbki czosnku,
1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli,
1/2 łyżeczki suszonego imbiru,
500 ml bulionu warzywnego,
1/2 puszki mleczka kokosowego - 200 ml,
olej rzepakowy

Mięso mielone wykładamy do miseczki, przyprawiamy sosem rybnym i sojowym oraz płatkami chilli i imbirem. Następnie dodajemy jajko i całość dokładnie mieszamy. Nabieramy niewielkie porcje mięsa, najlepiej łyżeczką i tworzymy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Uformowane pulpeciki układamy na talerzu.
Patelnię rozgrzewamy z olejem rzepakowym na średnim ogniu i smażymy pulpeciki do zrumienienia z każdej strony. Usmażone kotleciki ściągamy z patelni na talerzyk, dolewamy na patelnię trochę oleju i wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy przyprawy - kolendrę, płatki chilli oraz imbir. Przesmażamy wszystko przez kilka minut i dodajemy oczyszczone i pokrojone na połowę warzywa - groszek i fasolkę oraz bakłażany pokrojone na ćwiartki. Przesmażamy 2-3 minuty i dolewamy bulion warzywny. Gotujemy około 10 minut na małym ogniu i następnie dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy jeszcze z 5 minut i podajemy gorące z ryżem basmati.

Smacznego :)








Popularne posty