czwartek, 22 maja 2014

Faszerowany filet z piersi indyka z warzywami i razowym kuskusem

Ostatni przepis na indyka zachęcił nas do częstszego goszczenia tego mięsa na naszym stole! W tak przygotowany sposób mięso jest łatwe w przygotowaniu, ładnie się prezentuje i przede wszystkim jest bardzo smaczne i soczyste! Czego chcieć więcej? 
Dziś przedstawiamy nowy pomysł - indyk jest wcześniej zamarynowany, a następnego dnia faszerowany razowym kuskusem z warzywami. Pyszne i zdrowe danie! Polecamy :) 



Składniki:

ok. 800 g filetu z piersi indyka,
olej rzepakowy,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka ostrej papryki,
1/4 łyżeczki suszonych płatków chilli, 
1/3 łyżeczki mielonej kolendry,
1/3 łyżeczki mielonego imbiru,
2 ząbki czosnku,
pieprz

1/2 średniego bakłażana,
1 czerwona papryka,
1 pęczek natki pietruszki,
czarne oliwki,
kawałek fety,
ok. 1/2 szklanki ugotowanego razowego kuskusu,
1 mały ząbek czosnku,
sól, pieprz

1/2 szklanka wody lub bulionu warzywnego

Dzień przed pieczeniem, na wieczór przygotowujemy mięso - mieszamy w miseczce wszystkie przyprawy następnie dodajemy olej aby stworzyć marynatę - 3-4 łyżki. Mięso wkładamy do większego woreczka strunowego, zalewamy marynatą, dorzucamy rozgniecione ząbki czosnku, następnie woreczek zamykamy i ruszając woreczkiem otulamy marynatą całe mięso. Wkładamy do lodówki na noc - albo minimum 2 godziny przed pieczeniem!

Następnego dnia bakłażana i paprykę kroimy w kostkę, najlepiej taką centymetrową i przesmażamy na oliwie z oliwek, wystarczy kilka minut do czasu aż warzywa zmiękną, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Przesmażone warzywa ściągamy z patelni i wkładamy do miseczki, dodajemy pokrojone oliwki - u mnie ok. 10 sztuk, pokruszoną fetę, posiekaną natkę pietruszki oraz kuskus, całość doprawiamy solą i pieprzem. 

Wcześniej zamarynowany filet z indyka wyciągamy z woreczka, zostawiając marynatę. Rozbijamy tłuczkiem na równy cieńszy kawałek, wykładamy farsz warzywny z kuskusem i dokładnie zwijamy dobrze dociskając. Zrolowany filet związujemy bawełnianym sznurkiem, następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy pozostałą marynatą i podlewamy 1/2 szklanką wody lub bulionu warzywnego. 

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Mięso pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 55 minut, następnie wyciągamy z piekarnika i lekko przykrywamy folią aluminiową na 15 minut, żeby doszło.

Świetnie smakuje podane z ugotowanym razowym kuskusem lub ze świeżymi warzywami.

Smacznego :) 







4 komentarze :

  1. Bardzo lubię takie roladki. Bardzo ciekawy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. " Rozbijamy tłuczkiem na równy cieńszy kawałek "
    Piers z indyka ??? Zero pojęcia o przyrządzaniu miesa.
    Jakas masakra !!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...