Sernik czekoladowy

Coś dla fanów mocno czekoladowych smaków! Czekoladowy sernik z bitą śmietaną oraz dekoracją cukrową z pistacjami. Świetne połączenie gorzkiej czekolady, bitej śmietany i karmelu.
 Zapraszam :) 



Składniki:

120 g ciasteczek kakaowych,
30 g roztopionego masła

Ciasteczka zmielić blenderem na pył, w miseczce wymieszać z masłem. Dno tortownicy o średnicy 20 – 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać zawartość miseczki, wyrównując i przyciskając łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 7 minut.

500 g twarogu,
250 g mascarpone,
150 g śmietany kremówki,
200 g roztopionej, gorzkiej czekolady,
225 g cukru,
20 g kakao,
2 jajka

Do miski włożyć twaróg i mascarpone, wymieszać mikserem do połączenia, następnie dodać śmietanę kremówkę na dwa razy, po połowie. Dalej miksując dodać przestudzoną i roztopioną czekoladę, po chwili cukier i kakao. Na koniec dodając roztrzepane jajka. Tak przygotowaną masę wykładamy na lekko przestudzony ciasteczkowy spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15 minut. 
Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez godzinę i 15 minut. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia nie otwierając drzwiczek piekarnika. Wystudzony sernik schładzamy w lodówce przez kilka godzin.

dekoracja cukrowa

ok. 1/2 szklanki posiekanych pistacji – 125 g obrać i z grubsza posiekać
100 g masła
130 g cukru trzcinowego,
6 łyżek miodu

Masło, cukier i miód wkładamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i dalej gotujemy na średnim ogniu do uzyskania bursztynowego koloru w karmelu, pamiętając o tym, aby pozostający na ściankach cukier zmywać przy pomocy zamoczonego w wodzie silikonowego pędzelka. Na koniec dodajemy posiekane pistacje, dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowujemy. Po wystudzeniu łamiemy na kawałki.

Sernik podajemy udekorowany bitą śmietaną i kawałkami karmelu z pistacjami.

Smacznego :)

Popularne posty