Cukiniowy makaron z warzywami

Najpiękniejszy kulinarny czas - wiosna, lato! Cudowne warzywa i owoce, chce się je wszystkie!
Wspaniale smakują szparagi w tarcie czy z makaronem, ale aby się nimi nasycić zawsze sięgam po proste połączenia.
Chce, aby warzywa same za siebie mówiły, aby kolorami przemawiały i zachęcały nas do ich zjedzenia!
Dzisiejsza sałatka jest połączeniem tylko kilku składników, dzięki temu możemy poczuć ich świeżość i smak. Idealna na lunch, kolację czy nawet obiad jeśli dodamy do niej kawałek świeżej bagietki, albo jajko sadzone czy w koszulce.
Najlepiej smakuje jedzona w cudownym towarzystwie bliskiej nam osoby, na świeżym powietrzu i  twarzą skąpaną w słońcu!



Składniki:
(dla 2 osób)

1 większa cukinia,
pół pęczka zielonych szparagów,
opakowanie pomidorków koktajlowych - u nas pół na pół - czerwone i żółte,
1 kulka mozzarelli,
oliwa z oliwek,
sól, pieprz,
świeże zioła


Cukinię zetrzeć na tarce lub pokroić na cienkie paseczki (użyłam tej tarki, jest dostępna również w Polskich sklepach). Na małej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić paseczki z cukinii i przesmażyć dosłownie z 30 sekund - cukinia ma być taka lekko chrupka, aby było czuć jej świeżość. Z patelni ściągnąć cukinię i wrzucić przekrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki i przesmażyć chwilkę, aby lekko się ociepliły.
Szparagi oczyścić i odłamać zdrewniałe końcówki, pociąć na mniejsze kawałki, główki przekroić wzdłuż na dwie części. Gotować 2 minuty, do czasu aż będą jeszcze lekko chrupkie.
Cukinię wyłożyć na talerze, dodać szparagi oraz pomidorki koktajlowe, przełamać na pół mozzarellę i wyłożyć na górę warzywnej sałatki. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek oraz dodać listki świeżych ziół - bazylii, tymianku czy oregano.

Smacznego :)











Popularne posty