Sernik na zimno z truskawkami


Dzisiejszy dzień miał być zupełnie inny. Miał być tort, taki który sobie ostatnio wymarzyłam, ale z pewnością jeszcze będzie. Choć dzisiejsze urodziny spędzam w łóżku chorobowo, z pewnością jeszcze w późniejszym czasie urodziny będą wyprawione!
I wiem, że jak co roku kiedy po urodzinach pojadę do rodzinnego domu, babcia Ola będzie dla mnie miała tort! Zawsze celebrowała każde moje urodziny! Od kiedy tylko pamiętam! Dzień moich urodzin był dniem wyjątkowym! Właśnie dlatego, że bliscy zawsze robili wszystko, aby właśnie taki był!

Mam dziś dla Was sernik na zimno. Sernik, który pewnie można nazwać dietetycznym z uwagi na fakt, że jest zrobiony z chudego serka homogenizowanego i jogurt naturalnego. Jest pyszny! Z każdym dniem coraz lepszy! 




Składniki:
500 g serka homogenizowanego,
270 g jogurtu naturalnego 2%,
1 łyżeczka pasty waniliowej,
90 g cukru pudru,
15 g żelatyny,
1 truskawkowa galaretka,
500 g truskawek,
biszkopty

Żelatynę zalać 4 łyżkami wrzątku, wymieszać i odstawić na kilka minut.
W misce zmiksować ze sobą serek homogenizowany, pastę waniliową oraz cukier puder.
Następnie dodać jogurt naturalny, zmiksować do połączenia się składników.
Do odstawionej żelatyny dodać 2 łyżki ciepłej wody i całość rozmieszać łyżeczką. Następnie po malutku dolewać do masy serowej i miksować do połączenia się żelatyny z masą - 2-3 minuty.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na które należy wyłożyć biszkopty.
Na wyłożone biszkopty wykładamy masę serowo- jogurtową i całość wkładamy do lodówki do zastygnięcia - na około godzinę.
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kiedy sernik już zastygł, a galaretka jest już gęsta układamy przepołowione truskawki na serowej masie, a na wierzch wylewamy galaretkę.
Sernik wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin, najlepiej na noc.

Smacznego :)

Popularne posty