Tarta z owocami


Lato minęło nam w tym roku paskudnie szybko!
Nawet nie zdążyliśmy się obejrzeć, a już go nie ma!
Nie nasyciłam się owocami, warzywami i wszystkiego mi mało.
Po ostatnim wyjeździe czekała nas w domu jeszcze niezbyt miła niespodzianka - coś stało się z lodówką i podczas naszego prawie dwutygodniowego wyjazdu - wszystko się rozmroziło. Padło!
Z bólem serca musieliśmy wyrzucić zamrożone już kurki, kilkanaście pęczków szparagów, jagody, truskawki, itd. Wszystko to czym chciałam się nacieszyć w późniejszym czasie! Rozpacz!

Przedstawiamy Wam dzisiaj awaryjną tartę - z ciasta francuskiego, z kremem na bazie śmietanki i mascarpone z dodatkiem skórki z cytryny i świeżych ziół. Całość udekorowana sezonowymi owocami - jeszcze można dostać truskawki, maliny i borówki, więc zachęcamy do jej zrobienia! :)




Składniki:
arkusz ciasta francuskiego ( na maśle),
150- 175 g mascarpone,
150 g śmietany kremówki,
2-3 łyżki cukru pudru,
skórka starta z cytryny,
pokruszone pistacje,
500 - 600 g świeżych owoców (u nas truskawki, maliny, borówki, czerwone porzeczki),
świeże zioła (bazylia, tymianek)

Foremkę o średnicy 20 cm wyłożyć ciastem francuskim, na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a ciasto obciążyć kuleczkami ceramicznymi lub fasolą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec ok. 15 minut. Po tym czasie ściągnąć z tarty obciążenie z papierem i dopiekać kolejne 20 minut, do ładnego zrumienienia tarty.
Upieczoną tartę wyłożyć na kratkę i ostudzić.

Śmietankę kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem, jeśli zależy nam na delikatniejszym kremie dajmy więcej śmietanki kremówki, albo ubijmy tylko śmietankę bez mascarpone.
Na koniec do kremu dodajemy drobno posiekane zioła i skórkę startą z cytryny.
Na ostudzone ciasto wykładamy krem, następnie dekorujemy owocami i posypujemy pokruszonymi pistacjami. Podajemy natychmiast.

Smacznego :)



Popularne posty