poniedziałek, 26 maja 2014

Orzeźwiający deser z marakują


Dzisiaj jest ten dzień, kiedy powinniśmy przygotować coś wyjątkowego dla swojej mamy i w związku z tym mam szybką, prostą i efektowną propozycję. Deser na bazie bitej śmietany i mascarpone z owocami. Jest przyjemnie, nie za słodko i świeżo dzięki owocom.

Wszystkiego najlepszego dla  Mam :) 



Składniki:
(3 porcje)

200 g śmietanki kremówki,
50 g mascarpone,  
2-3 łyżki cukru pudru,
kilka bezików + do dekoracji,
kilka truskawek,
czerwona porzeczka,
listki mięty lub melisy do dekoracji


1/4 szklanki pulpy z marakui,
łyżka soku z cytryny,
łyżeczka cukru,
3 łyżki wody,
2 łyżeczki wody + 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Pulpę z marakui włożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, cukier oraz wodę, doprowadzić do wrzenia. Spróbować czy jest wystarczająco słodko - kwaśno, następnie dodać rozmieszaną w szklance mąkę ziemniaczaną z wodą i wlać do rondelka, mieszać łyżką do zagęszczenia - jeśli pulpa jest zbyt gęsta dodać jeszcze trochę wody, jeśli zbyt rzadka zagęścić raz jeszcze przy pomocy mąki ziemniaczanej. 
Zagęszczoną pulpę z marakui wyłożyć do miseczki i zostawić do przestygnięcia - pamiętając o tym, że schłodzona jeszcze zgęstnieje!

Śmietankę ubić razem z mascarpone, na koniec dodać cukier puder. Beziki pokruszyć na drobne kawałki. 
Połowę przygotowanej marakui wmieszać w ubitą śmietankę z mascarpone, przekładać do szklaneczek wypełniając je do połowy, wyłożyć warstwę marakui, posypać pokruszone beziki, następnie ponownie wyłożyć masę śmietanową. Deser wykańczamy marakują i dekorujemy przepołowioną truskawką, kilkoma czerwonymi porzeczkami, listkami mięty lub melisy oraz małym bezikiem, całość oprószamy delikatnie cukrem pudrem.
Smacznego :) 









piątek, 23 maja 2014

Pieczony dorsz w śródziemnomorskim stylu - w dwóch odsłonach!

Bardzo lubimy ryby, wręcz je uwielbiamy. Moglibyśmy jeść je codziennie!
Dziś przestawiamy przepis na szybki obiad. Zapiekana ryba z panierką, a w niej ... same pyszności!
Oliwki, czosnek, natka pietruszki, ser! Jest chrupiąco i soczyście! A to lubimy :) 




Składniki:

2 kawałki dorsza atlantyckiego,
3-4 łyżki bułki tartej,
3-4 suszonych pomidorów w zalewie,
1 ząbek czosnku,
natka pietruszki,
starta mozzarella,
świeża bazylia,
 sól, pieprz,
oliwa z oliwek

Pomidory drobno posiekać, posiekać natkę oraz bazylię,  przecisnąć czosnek przez praskę - wszystko umieścić w miseczce, dodać bułkę tartą, ser oraz przyprawy. Dobrze wymieszać i dodać oliwę z oliwek - kilka łyżek.
Rybkę wyłożyć na blaszkę lub naczynie żaroodporne, powstałą panierkę umieścić na rybie, lekko docisnąć.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut, w zależności od grubości ryby!
Panierka musi się zrumienić. 

Najlepiej podawać ze świeżymi warzywami i/lub pieczonymi ziemniaczkami!

Druga propozycja!

Jeśli zamiast pomidorów dodamy 5-6 drobno pokrojonych oliwek, bazylię zamienimy na oregano, a zamiast mozzarelli dodamy pokruszoną fetę otrzymamy kolejną smaczną propozycję :) 




Smacznego :)

czwartek, 22 maja 2014

Faszerowany filet z piersi indyka z warzywami i razowym kuskusem

Ostatni przepis na indyka zachęcił nas do częstszego goszczenia tego mięsa na naszym stole! W tak przygotowany sposób mięso jest łatwe w przygotowaniu, ładnie się prezentuje i przede wszystkim jest bardzo smaczne i soczyste! Czego chcieć więcej? 
Dziś przedstawiamy nowy pomysł - indyk jest wcześniej zamarynowany, a następnego dnia faszerowany razowym kuskusem z warzywami. Pyszne i zdrowe danie! Polecamy :) 



Składniki:

ok. 800 g filetu z piersi indyka,
olej rzepakowy,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka ostrej papryki,
1/4 łyżeczki suszonych płatków chilli, 
1/3 łyżeczki mielonej kolendry,
1/3 łyżeczki mielonego imbiru,
2 ząbki czosnku,
pieprz

1/2 średniego bakłażana,
1 czerwona papryka,
1 pęczek natki pietruszki,
czarne oliwki,
kawałek fety,
ok. 1/2 szklanki ugotowanego razowego kuskusu,
1 mały ząbek czosnku,
sól, pieprz

1/2 szklanka wody lub bulionu warzywnego

Dzień przed pieczeniem, na wieczór przygotowujemy mięso - mieszamy w miseczce wszystkie przyprawy następnie dodajemy olej aby stworzyć marynatę - 3-4 łyżki. Mięso wkładamy do większego woreczka strunowego, zalewamy marynatą, dorzucamy rozgniecione ząbki czosnku, następnie woreczek zamykamy i ruszając woreczkiem otulamy marynatą całe mięso. Wkładamy do lodówki na noc - albo minimum 2 godziny przed pieczeniem!

Następnego dnia bakłażana i paprykę kroimy w kostkę, najlepiej taką centymetrową i przesmażamy na oliwie z oliwek, wystarczy kilka minut do czasu aż warzywa zmiękną, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Przesmażone warzywa ściągamy z patelni i wkładamy do miseczki, dodajemy pokrojone oliwki - u mnie ok. 10 sztuk, pokruszoną fetę, posiekaną natkę pietruszki oraz kuskus, całość doprawiamy solą i pieprzem. 

Wcześniej zamarynowany filet z indyka wyciągamy z woreczka, zostawiając marynatę. Rozbijamy tłuczkiem na równy cieńszy kawałek, wykładamy farsz warzywny z kuskusem i dokładnie zwijamy dobrze dociskając. Zrolowany filet związujemy bawełnianym sznurkiem, następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy pozostałą marynatą i podlewamy 1/2 szklanką wody lub bulionu warzywnego. 

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Mięso pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 55 minut, następnie wyciągamy z piekarnika i lekko przykrywamy folią aluminiową na 15 minut, żeby doszło.

Świetnie smakuje podane z ugotowanym razowym kuskusem lub ze świeżymi warzywami.

Smacznego :) 







środa, 21 maja 2014

Syrop z marakui

Kiedy pierwszy raz zobaczyłam ten syrop u Donny, zaczęłam wyobrażać sobie jego smak. To jak cudownie musi orzeźwiać w letni dzień, podany z dużą ilością lodu! Po jakimś czasie natrafiłam na ten sam przepis na stronie Magazynu Kuchennego. Czekałam tylko na moment kiedy w końcu gdzieś dostanę ten magiczny owoc, który niestety nie jest łatwo dostępny! W końcu nadszedł ten dzień i dziś przedstawiam Wam ten syrop. Absolutnie fantastyczny w smaku, wystarczy mała ilość, rozcieńczona z wodą, wykończona dużą ilością lodu - u nas dodatkowo ze świeżymi listkami mięty i melisy. Pyszne! Polecamy :) 



Składniki:

1 szklanka miąższu z marakui ( u mnie koło 6-7 sztuk),
2 szklanki wody,
4 szklanki cukru,
1/2 szklanki soku z cytryny

Wszystkie składniki syropu umieścić w garnku, podgrzewać na niewielkim ogniu do zagotowania. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić i przelać do butelki. 

Syrop przechowywać w lodówce do 4 tygodni.
Podawać rozcieńczony wodą gazowaną, z dużą ilością lodu, listkami mięty i melisy - opcjonalnie. 

Cudownego orzeźwienia! Smacznego :)


wtorek, 20 maja 2014

Jajko sadzone z warzywami

Zaczął się najpiękniejszy okres w roku. Ciepłe i przyjemne powietrze, zieleń i zapach konwalii. I ten cudowny stan kiedy idzie się na targ i z lekkim obłędem w oczach spogląda na wszystkie dobra ziemi.
Dzisiaj proponuje kwintesencję pięknego letniego dnia na talerzu - zielone szparagi, młode marchewki, cukrowy groszek i świeżutkie koktajlowe pomidorki! Wszystko przygotowane na chrupko, podane z kawałkiem świeżego pieczywa, które cudownie wchłonie rozpływające się żółtko. Dziś już nic więcej do szczęścia nie było mi potrzebne!



Składniki:
(dla 2 osób)

10 zielonych szparagów,
1 młoda marchewka,
garść cukrowego groszku,
kilka pomidorków koktajlowych,
roszponka
2 jajka,
pęczek koperku,
oliwa z oliwek,
masło,
sól, pieprz

dodatkowo : pieczywo

Odłamać zdrewniałe końce szparagów, pokroić ukośnie na 2 - 3 kawałki, główki zostawiając w całości.
Wrzucić na wrzącą osoloną wodę, dodać odrobinę cukru i troszeczkę masła. Gotować z 2-3 minuty, odcedzić. Groszek przekroić na połówki, marchewkę w ukośne talarki - podsmażyć na oliwie z oliwek na mniejszym ogniu - warzywa mają pozostać chrupiące, na koniec dodać troszkę masła dla smaku.
Pomidorki pokroić na połówki. Usmażyć jajka sadzone. Wszystko przyprawić solą i pieprzem. 
Jajka wyłożyć na talerzyki i udekorować warzywami, polać odrobiną masła pozostałą z patelni i posypać koperkiem. 

Podawać od razu, z pieczywem. 




poniedziałek, 19 maja 2014

Sernik z białą czekoladą i marakują


Na święta chcieliśmy mieć tylko sernik. Miał być delikatny, kremowy, słodki, ale koniecznie z owocami. Lekki i wiosenny. Tak właśnie powstał pomysł na ten sernik, jest bardzo lekki, dosłownie rozpływa się w ustach. Wilgotny i słodki, ale delikatnie (dzięki wykończeniu z owoców) z lekko kwaskową nutą. Cudnie wiosenny i znikał w oka mgnieniu ;) 



Składniki:

500 g twarogu,
300 g mascarpone,
200 g śmietanki kremówki,
150 g cukru,
1 łyżka budyniu waniliowego,
1/2 łyżeczki pasty waniliowej,
150 g białej czekolady,
2 jajka

120 g ciasteczek owsianych z czekoladą,
40 g masła

Ciasteczka zmielić w pojemniku blendera na puch, przełożyć do miseczki i dodać rozpuszczone masło, dobrze wymieszać i wysypać na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) o średnicy 22 cm, dociskać łyżką lub dłonią. 
Piekarnik nagrzać do 170 stopni, tortownicę z ciasteczkowym spodem włożyć do piekarnika i piec około 7 minut. Blaszkę wyciągnąć i przestudzić.

Twaróg zmiksować razem z mascarpone, dodać na dwa razy śmietankę kremówkę. Dalej miksując dodać cukier, budyń oraz pastę waniliową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzoną dodać do masy serowej, następnie dodać po jednym jajku, miksując dobrze masę przed dodaniem drugiego jajka.
Masę przelać na wcześniej podpieczony i przestudzony spód, wyrównać szpatułą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 75 minut. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na kilka godzin, najlepiej na całą noc do wystudzenia - nie otwierać wcześniej drzwiczek piekarnika!
Wystudzony sernik umieścić w lodówce na min. 1-2 godziny.

pół szklanki pulpy z marakui,
łyżka soku z cytryny,
2 łyżeczki cukru,
1/4 szklanki wody,
4 łyżeczki wody + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Pulpę z marakui włożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, cukier oraz wodę, doprowadzić do wrzenia. Spróbować czy jest wystarczająco słodko - kwaśno, następnie dodać rozmieszaną w szklance mąkę ziemniaczaną z wodą i wlać do rondelka, mieszać łyżką do zagęszczenia - jeśli pulpa jest zbyt gęsta dodać jeszcze trochę wody, jeśli zbyt rzadka zagęścić raz jeszcze przy pomocy mąki ziemniaczanej. 
Zagęszczoną pulpę z marakui wyłożyć do miseczki i zostawić do przestygnięcia - pamiętając o tym, że schłodzona jeszcze zgęstnieje!

Smacznego :)


niedziela, 18 maja 2014

Drożdżowe racuszki jaglane z mielonym lnem i owocami


Od kilku dni chodziły za mną placuszki. Najchętniej drożdżowe - znacie moją słabość do drożdży! Koniecznie podawane z owocami! Dzisiaj mogę je Wam zaprezentować :) 
Placuszki drożdżowe z mąki jaglanej z dodatkiem mielonego lnu, podane z owocami i syropem z agawy! Bardzo syte! Smaczne i zdrowe śniadanie!




Składniki:
(dla 2-3 osób, 6 sztuk)

100 g mąki jaglanej,
30 g mielonego lnu,
szczypta soli,
1 jajko,
1/4 łyżeczki pasty waniliowej,
1/4 łyżeczki suchych drożdży,
11 łyżek ciepłego mleka,
2 łyżki syropu z agawy

dodatkowo: marakuja, truskawki, syrop z agawy, cukier puder

Wszystkie składniki placuszków umieścić w misce i dobrze wymieszać przy pomocy trzepaczki balonowej. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na 30-40 minut. 

Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz, smażyć do zrumienienia.
Podawać od razu, przybrane świeżymi owocami, oprószone cukrem pudrem.
Jeść najlepiej polane syropem z agawy lub miodem. 

Smacznego :) 



sobota, 17 maja 2014

Woda z cytrusami i tymiankiem

Na rynku dostępnych jest wiele wód smakowych, a przecież tak łatwo można zrobić je samemu! 
Dziś polecam Wam wodę z cytrusami - z pomarańczą, cytrynami i limonkami. Idealne orzeźwienie na cieplejsze, letnie dni. 



Składniki:

woda mineralna - gazowana lub niegazowana,
1 pomarańcza,
2 cytryny,
2 limonki,
syrop z agawy,
gałązki świeżego tymianku,
lód

Do dzbanka włożyć pokrojone w plastry cytrusy - wcześniej należy je sparzyć gorącą wodą bądź dobrze wymyć.
Dodać syrop z agawy dla zrównoważenia kwaśnych smaków, następnie wrzucić gałązki świeżego tymianku oraz lód i zalać wszystko wodą. Na koniec zamieszać wszystko łyżką, lekko dociskając owoce, aby puściły trochę soku.
Smacznego :) 


czwartek, 15 maja 2014

Twarożek z warzywami

Twarożek z warzywami to obowiązkowa wiosenna pozycja. Zaczyna się robić ciepło, słoneczko pięknie świeci, pojawiają się pierwsze nowalijki. Czy jest o tej porze coś lepszego niż świeżutka kromka pieczywa z twarożkiem ze szczypiorkiem? Z rzodkiewką, pomidorem czy ogórkiem? Dobrej jakości twaróg, śmietana,  chrupiące i pełne niesamowitego aromatu warzywa! Pyszności!



Składniki:

twaróg,
śmietana,*
szczypiorek,
rzodkiewki,
pomidorki,
sól, pieprz

ew. ogórek, kiełki

Twarożek włożyć do miseczki i rozdrobnić przy pomocy widelca, dodać śmietany, drobno pokrojonego szczypiorku oraz rzodkiewki, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Podać z pokrojoną rzodkiewką i pomidorkami. Możemy dodać plasterki ogórki. Całość posypać kiełkami.

Smacznego :)

* śmietanę często mieszam pół na pół z jogurtem naturalnym, aby twarożek był lżejszy




środa, 14 maja 2014

Zdrowy deser lodowy

Jak najlepiej i najszybciej zrobić deser? Jak dobrze wykorzystać mrożone owoce? To proste - zrobić szybkie domowe lody! Bez maszynki do lodów, bez specjalnej maszynerii  - jedyne co nam potrzebne to blender z zamykanym pojemnikiem. Pyszne, zdrowe i szybkie - deser idealny!



Składniki:
(2 - 3 porcje)

300 g mrożonych owoców,*
4 łyżki gęstszego jogurtu naturalnego,
miód/ syrop z agawy**

Owoce wrzucamy do pojemnika blendera, dodajemy trochę jogurtu naturalnego oraz miód / syrop z agawy, miksujemy aż uzyskamy gładką konsystencję. Przekładamy do miseczek, podajemy z owocami.
Smacznego :)


* u mnie mrożone maliny, truskawki i czerwone porzeczki
** ilość miodu / syropu zależy od słodkości naszych owoców - możemy pominąć dosładzanie jeśli użyjemy słodkich owoców, np dojrzałych bananów



wtorek, 13 maja 2014

Eton mess z truskawkami i czerwonymi porzeczkami

Eton mess gościł na naszym stole w święta. Zamiast babek i mazurków postawiliśmy na coś lżejszego i delikatniejszego  - potrzebowaliśmy świeżości i owoców! Smakowało wspaniale! 



Składniki:

200 g śmietanki kremówki,
50 g mascarpone,
2 - 3 łyżki cukru pudru, 
beziki,
250 g truskawek + do dekoracji,
100 g czerwonych porzeczek + do dekoracji

Śmietankę ubić razem z mascarpone, na koniec dodać cukier puder - ilość cukru zależy od słodkości owoców. Truskawki pokroić na małe kawałeczki, porzeczki rozgnieść widelcem, żeby puściły sok. Beziki pokruszyć na mniejsze kawałki i wmieszać w masę śmietanową razem z owocami.
Deser przełożyć do miseczek, pucharków czy kieliszków, wyrównać wierzch i udekorować truskawkami, porzeczkami oraz listkami melisy lub mięty.
Podawać od razu.

Smacznego :) 





poniedziałek, 12 maja 2014

Sernik czekoladowy

Coś dla fanów mocno czekoladowych smaków! Czekoladowy sernik z bitą śmietaną oraz dekoracją cukrową z pistacjami. Świetne połączenie gorzkiej czekolady, bitej śmietany i karmelu.
 Zapraszam :) 



Składniki:

120 g ciasteczek kakaowych,
30 g roztopionego masła

Ciasteczka zmielić blenderem na pył, w miseczce wymieszać z masłem. Dno tortownicy o średnicy 20 – 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać zawartość miseczki, wyrównując i przyciskając łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 7 minut.

500 g twarogu,
250 g mascarpone,
150 g śmietany kremówki,
200 g roztopionej, gorzkiej czekolady,
225 g cukru,
20 g kakao,
2 jajka

Do miski włożyć twaróg i mascarpone, wymieszać mikserem do połączenia, następnie dodać śmietanę kremówkę na dwa razy, po połowie. Dalej miksując dodać przestudzoną i roztopioną czekoladę, po chwili cukier i kakao. Na koniec dodając roztrzepane jajka. Tak przygotowaną masę wykładamy na lekko przestudzony ciasteczkowy spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15 minut. 
Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez godzinę i 15 minut. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia nie otwierając drzwiczek piekarnika. Wystudzony sernik schładzamy w lodówce przez kilka godzin.

dekoracja cukrowa

ok. 1/2 szklanki posiekanych pistacji – 125 g obrać i z grubsza posiekać
100 g masła
130 g cukru trzcinowego,
6 łyżek miodu

Masło, cukier i miód wkładamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i dalej gotujemy na średnim ogniu do uzyskania bursztynowego koloru w karmelu, pamiętając o tym, aby pozostający na ściankach cukier zmywać przy pomocy zamoczonego w wodzie silikonowego pędzelka. Na koniec dodajemy posiekane pistacje, dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowujemy. Po wystudzeniu łamiemy na kawałki.

Sernik podajemy udekorowany bitą śmietaną i kawałkami karmelu z pistacjami.

Smacznego :)

niedziela, 11 maja 2014

Curry z pulpecikami i warzywami

Wyjeżdżając do Berlina przygotowałam specjalnie dodatkową torbę na spożywkę. Duży plecak na kółeczkach z wyciąganą rączką - w razie gdyby noszenie z uwagi na wielkie obciążenie było niewykonalne! Plecak zapakowany do maksimum i zdecydowana większość to warzywa! W dzień wyjazdu zaliczyliśmy jeszcze zakupy w azjatyckim sklepie - Go Asia - wiele bym dała, żeby mieć taki w swojej okolicy! Na wyciągnięcie ręki dostaniecie wszystko co tylko chcecie - tajskie bakłażany w wielu odmianach, świeża kurkuma, papryczki od koloru do wyboru, groszki, fasolki, kapusty, ....! I gdybym miała tylko możliwość wykupiłabym pewnie z 1/3 sklepu! Może następnym razem? ;) 

Dziś zapraszam Was na szybkie curry z pulpecikami, bakłażanem, groszkiem cukrowym i fasolką szparagową. Świetnie smakuje z ryżem basmati. 



Składniki:

300 g mięsa mielonego - u mnie wieprzowe,
1/3 łyżeczki suszonych płatków chilli,
1/3 łyżeczki suszonego imbiru,
1/2 łyżeczka sosu rybnego,
1/2 łyżeczka sosu sojowego,
1 jajko rozm. M

100 g groszku cukrowego,
200 g fasolki szparagowej,
3 małe okrągłe bakłażany - u mnie jeden fioletowy i dwa jasne tajskie,
1/2 cebuli,
2 duże ząbki czosnku,
1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli,
1/2 łyżeczki suszonego imbiru,
500 ml bulionu warzywnego,
1/2 puszki mleczka kokosowego - 200 ml,
olej rzepakowy

Mięso mielone wykładamy do miseczki, przyprawiamy sosem rybnym i sojowym oraz płatkami chilli i imbirem. Następnie dodajemy jajko i całość dokładnie mieszamy. Nabieramy niewielkie porcje mięsa, najlepiej łyżeczką i tworzymy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Uformowane pulpeciki układamy na talerzu.
Patelnię rozgrzewamy z olejem rzepakowym na średnim ogniu i smażymy pulpeciki do zrumienienia z każdej strony. Usmażone kotleciki ściągamy z patelni na talerzyk, dolewamy na patelnię trochę oleju i wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy przyprawy - kolendrę, płatki chilli oraz imbir. Przesmażamy wszystko przez kilka minut i dodajemy oczyszczone i pokrojone na połowę warzywa - groszek i fasolkę oraz bakłażany pokrojone na ćwiartki. Przesmażamy 2-3 minuty i dolewamy bulion warzywny. Gotujemy około 10 minut na małym ogniu i następnie dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy jeszcze z 5 minut i podajemy gorące z ryżem basmati.

Smacznego :)








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...