Pieczony łosoś w sezamie z surówką z ogórka

Wybaczcie tą chwilową przerwę. Czasami to co dzieje się w naszym życiu wymaga chwili oderwania i poukładania sobie na spokojnie wszystkiego. Nie myślcie sobie, że nie mamy dla Was nic nowego - przepisów i zdjęć czeka dużo, gorzej było ostatnio z weną. Zbyt dużo na głowie. Zresztą potrzebowaliśmy małego wytchnienia i nacieszenia się sobą. W Walentynki minęło nasze 12 lat bycia razem! Kawał czasu! Nawet nie wiem, kiedy te wszystkie dni, tygodnie, miesiące i lata minęły!
Mam nadzieję, że czekaliście na nas i wybaczycie nam naszą nieobecność!

Dzisiaj mamy dla Was coś szybkiego, pysznego i zdrowego! Pieczony łosoś w sezamie i szybka surówka z ogórka z dresingiem na bazie octu ryżowego i oleju sezamowego!



Składniki:


2 filety z łososia,
2 łyżki białego sezamu,
2 łyżki czarnego sezamu,
sól, pieprz

1 zielony ogórek,
1 łyżka octu ryżowego,
1 łyżka oleju sezamowego,
1/2 łyżki wody,
1/3 łyżeczki cukru,
szczypiorek


Łososia umyć, oczyścić i osuszyć. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dokładnie obtoczyć w mieszance białego i czarnego sezamu.
Tak przygotowanego łososia włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 15 minut.

W miseczce wymieszać ze sobą ocet ryżowy, olej sezamowy, wodę oraz cukier.
Ogórka pokroić na cienkie paseczki, najlepiej przy pomocy obieraczki julienne i tuż przed podaniem wymieszać z dressingiem. Całość posypać świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!





Popularne posty