Pierożki z ciasta filo z farszem z łososia, szpinaku, ricotty i fety
Połączenie smakowe szpinaku, łososia i serów sprawdza się zawsze! Kiedy dodamy do tego posmak ziół i ostrość chili musi być pysznie, ale dodajcie do tego chrupiące ciasto i kremowe wnętrze - będzie idealnie! Tak właśnie smakują te pierożki.
Mało z nimi pracy, szybko się je zwija i smakują pysznie!
Mało z nimi pracy, szybko się je zwija i smakują pysznie!
Składniki:
opakowanie ciasta filo,
ok. 100 g łososia,
100 g ricotty,
50 g fety,
duża garść szpinaku,
1 duży ząbek czosnku,
chili,
tymianek,
oregano,
sezam,
masło klarowane,
1 jajko,
czarnuszka
Łososia umyć, oczyścić i osuszyć, doprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w sezamie. Obsmażyć do lekkiego zrumienienia z dwóch stron i odstawić do przestudzenia.
Na drugiej patelni rozgrzać odrobinę masła klarowanego, dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i po chwili dorzucić umyty i osuszony szpinak - przesmażyć przez 2 minuty.
W miseczce wymieszać ze sobą ricottę, pokruszoną fetę, pokrojonego na drobniejsze kawałki łososia, przestudzony i drobno posiekany szpinak, a całość doprawić chili, tymiankiem i oregano.
Arkusze ciasta filo pokroić na pasy o szerokości 10 cm, posmarować przy pomocy pędzelka rozpuszczonym klarowanym masłem, a następnie na rogu każdego pasa umieścić farsz i składać ciasto dalej formując trójkąt. Kiedy wszystkie pierożki są już naszykowane wykładamy je na blaszkę, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką.
Pierożki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 12-15 minut.
Smacznego :)
50 g fety,
duża garść szpinaku,
1 duży ząbek czosnku,
chili,
tymianek,
oregano,
sezam,
masło klarowane,
1 jajko,
czarnuszka
Łososia umyć, oczyścić i osuszyć, doprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w sezamie. Obsmażyć do lekkiego zrumienienia z dwóch stron i odstawić do przestudzenia.
Na drugiej patelni rozgrzać odrobinę masła klarowanego, dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i po chwili dorzucić umyty i osuszony szpinak - przesmażyć przez 2 minuty.
W miseczce wymieszać ze sobą ricottę, pokruszoną fetę, pokrojonego na drobniejsze kawałki łososia, przestudzony i drobno posiekany szpinak, a całość doprawić chili, tymiankiem i oregano.
Arkusze ciasta filo pokroić na pasy o szerokości 10 cm, posmarować przy pomocy pędzelka rozpuszczonym klarowanym masłem, a następnie na rogu każdego pasa umieścić farsz i składać ciasto dalej formując trójkąt. Kiedy wszystkie pierożki są już naszykowane wykładamy je na blaszkę, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką.
Pierożki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 12-15 minut.
Smacznego :)