Drożdżowe rogale z marcepanem i migdałami


Najpyszniejsze rogale jakie jedliśmy! Puszyste, lekkie, z warstwami marcepanu i chrupiącymi migdałami na wierzchu. Są idealne. Najlepsze pierwszego dnia!
Przepis od wyjątkowej Trine Hahnemann z książki Scandinavian Baking.
Ogromnie polecamy! :)



Składniki:

50 g świeżych drożdży,
200 ml maślanki,
1 jajko, lekko roztrzepane,
300 g mąki pszennej tortowej,
75 g cukru,
5 g soli,
100 g schłodzonego masła

Nadzienie:

150 g marcepanu,
100 g miękkiego masła,
2 łyżki cukru

dodatkowo: 1 jajko, siekane migdały

Do miseczki wlać maślankę, wkruszyć do niej świeże drożdże i rozmieszać. Następnie dodać roztrzepane jajko i odstawić na bok.
W misce wymieszać ze sobą mąkę, cukier i sól, dodaj pokrojone na kawałki masło i dobrze posiekaj lub rozetrzyj dłońmi do czasu otrzymania konsystencji kruszonki. Następnie do miski dodaj maślankę z drożdżami i zacznij wyrabianie ciasta - wyrabialiśmy około 10 minut przy pomocy miksera z końcówką do ciasta drożdżowego.
Jeśli ciasto jest zbyt lejące dodaj mąki - my dodaliśmy 4 łyżki.
Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione i gładkie, przykrywamy je ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po upływie tego czasu ciasto odgazowujemy, chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie w koło, tak aby ciasto miało około 4-5 mm grubości.
W miseczce rozcieramy ze sobą posiekany marcepan, cukier i miękkie masło tworząc pastę, a następnie całą pastę marcepanową rozsmarowujemy na cieście drożdżowym - równomiernie.
Ciasto dzielimy na 12 równych części i zwijamy od najgrubszej do najcienszej strony formując rogale. Tak przygotowane rogale wykładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce na około 30 minut.
W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Kiedy rogale są już napuszone smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy siekanymi migdałami. Pieczemy przez około 20 minut do zrumienienia.
Rogale studzimy na kratce.

Smacznego :)




Popularne posty