Risotto z zielonego groszku z krewetkami


Pyszne i szybkie risotto z zielonym groszkiem i krewetkami.
Przepis z naszymi zmianami z książki Louise Fulton Keats "Something for everyone".
Polecamy!




Składniki:
(dla 3-4 osób)

1 szklanka ryżu arborio,
1 - 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego,
1 cebula,
ok. 250 g zielonego groszku - świeżego lub mrożonego,
2 ząbki czosnku,
pęczek natki pietruszki,
garstka świeżych listków mięty,
krewetki,
parmezan,
tymianek,
suszone płatki chili,
sól, pieprz

Rozmrożony groszek umieścić w pojemniku blendera, dodać posiekaną natkę pietruszki, miętę oraz czosnek - jeśli mamy problem ze zbyt gęstą masą, która nie chce się dokładnie zmiksować dodajmy trochę bulionu warzywnego.

Drobno posiekaną cebulę zeszklić na patelni, następnie dorzucić ryż i przesmażyć całość jeszcze z 2-3 minuty, a następnie na patelnię wlać chochelkę bulionu. Kiedy bulion zostanie wchłonięty przez ryż dolewamy kolejną łyżkę bulionu, robimy tak do czasu, aż ryż będzie dobry - wcześniej zacznie przywierać do patelni, a my powinniśmy go bardzo często mieszać.
Kiedy ryż jest już gotowy dodajemy pastę z zielonego groszku i ziół, dodajemy starty parmezan i całość mieszamy, jeszcze chwilkę zostawiamy na ogniu i risotto mamy gotowe.

Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić krewetki, dodać suszone płatki chili, doprawić solą i pieprzem. Przesmażyć do lekkiego zrumienienia z dwóch stron.

Risotto nałożyć do miseczki, na wierzch wyłożyć krewetki i całość posypać świeżym tymiankiem oraz świeżo startym parmezanem.

Smacznego :) 






Popularne posty