Hand pies - ciasteczka z ciasta kruchego z sezonowymi owocami



Pyszne ciasteczka z ciasta kruchego z sezonowanymi owocami - u nas z czerwonymi porzeczkami, borówkami, malinami i jeżynami! Bardzo kruche i delikatne.
Nie za słodkie. Idealne na deser, na drugie śniadanie do szkoły, na wyjazd czy na piknik. 




Składniki:

235 g mąki pszennej,
40 g cukru pudru,
170 g zimnego masła,
szczypta soli,
1 żółtko z jajka L,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
3 łyżki zimnej wody

dodatkowo:

1-2 jajka,
brązowy cukier,
owoce - u nas borówki, czerwona porzeczka, maliny i jeżyny

Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, wymieszać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i dokładnie posiekać przy pomocy noża lub siekaczki do ciasta kruchego. Całość musi utworzyć konsystencję kruszonki. Następnie dodać żółtko, ekstrakt waniliowy i zimną wodę - szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folie spożywczą i schować do lodówki na 2 godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2 mm, na lekko obmączonym blacie. 
Wykrajać foremkami do ciasteczek - u nas o średnicy 8 cm - na jeden kawałek ciasta wyłożyć owoce, posypać brązowym cukrem, brzeg ciasta posmarować roztrzepanym jajkiema, a wierzch przykryć drugim kawałkiem ciasta. Brzegi ciastek docisnąć widelcem, ciasteczek posmarować roztrzepanym jajkiem, zrobić delikatnie dwa nacięcia nożykiem i posypać cukrem.

Tak przygotowane ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10-15 minut, do zrumienia. Studzić na kratce.

Smacznego :)




Popularne posty