Pieczone piersi kurczaka z ciecierzycą i pomidorkami

Nasza dzisiejsza propozycja to pieczone piersi kurczaka z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą. Pomysł na szybki tzw. "jednogarnkowy" obiad. Soczysta i aromatyczna od przypraw pierś kurczaka, słodkie pomidorki i pyszna ciecierzyca - idealna propozycja na błyskawiczny obiad, nawet w upalne dni!




Składniki:

2 duże piersi kurczaka,
ok. 300 g pomidorków koktajlowych,
ok. 1/2 puszki ciecierzycy,
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kuminu,
1/2 soli,
2 łyżeczki za'ataru,
2-3 łyżki oleju / oliwy,
100 - 200 ml bulionu warzywnego


Piersi kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pomidorki koktajlowe umyć i osuszyć ręcznikiem kuchennym a ciecierzycę odsączyć z zalewy.
W miseczce wymieszać ze sobą wszystkie przyprawy razem z olejem i wysmarować nimi piersi kurczaka. Tak przygotowane mięso wyłożyć do naczynia żaroodpornego, dołożyć pomidorki koktajlowe oraz ciecierzycę, całość podlać bulionem warzywnym.
Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 30 minut.
Podajemy najlepiej z kuskusem, bulgurem czy świeżym pieczywem.

Smacznego!





Popularne posty