Placek drożdżowy z letnimi owocami


Mamy dzisiaj dla Was pyszny placek drożdżowy - z dużą ilością kruszonki i ze świeżymi sezonowymi owocami - u nas nektarynki, brzoskwinia, czarne maliny i czerwone porzeczki!
W sezonie letnim trzeba zrobić ciasto drożdżowe z owocami, więc może spróbujecie? 



Składniki:

480 g mąki,
140 g cukru,
14g suszonych drożdży,
szczypta soli,
3 jajka rozm. L,
skórka otarta z cytryny,
150 ml ciepłego mleka,
85 g miękkiego masła

Kruszonka:
80 g miękkiego masła,
80 g mąki,
60 g cukru

dodatkowo:
owoce - u nas 3 nektarynki, 1 brzoskwinia, czarne maliny i czerwona porzeczka

Mąkę, cukier, drożdże i sól wsypać do miski i wymieszać. Dodać jajka, skórkę otartą z cytryny i mleko - ciasto wyrabiać przy pomocy miksera z końcówką do ciasta drożdżowego, przez około 5-7 minut, następnie dodawać po kawałku masło i dalej wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące.

Tak wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, o średnicy 24x36 cm, ale śmiało może być mniejsza.
Ponownie ciasto odstawiamy, aby się napuszyło na około 30-40 minut, w tym czasie przygotowujemy kruszonkę i owoce. 
Masło, mąkę i cukier włożyć do miseczki i wymieszać palcami, aż wszystkie składniki połączą się w kruszonkę.
Na podrośnięte ciasto wyłożyć pokrojone owoce - mniejsze owoce w całości, a na owoce wyłożyć kruszonkę.

Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 30-40 minut, do zrumienienia i do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyciągnąć na kratkę i pozostawić do wystudzenia.
Smacznego :) 




Popularne posty