Gnocchi z marynowanymi karczochami, pomidorkami i zielonym groszkiem

Pyszne gnocchi rozpływające się w ustach z dodatkiem zielonego groszku, marynowanych karczochów, pomidorków i dojrzewającej szynki! Rany jakie to było pyszne!
My dla jeszcze większej dekadencji dodaliśmy do sosu śmietany kremówki, comfort food w najlepszej odsłonie!
Musicie spróbować!



Składniki:

ok. 600 g ziemniaków,
1 żółtko,
6 łyżek mąki,
sól

200 g zielonego groszku - u nas mrożony,
olej z marynowanych karczochów,
1/4 szklanki białego wina,
1 niewielka cebula,
1 łyżka suszonych pomidorów,
2 drobniej pokrojone marynowane karczochy,
garść pomidorków koktajlowych,
250 ml bulionu warzywnego,
kilka plasterków szynki typu parmeńska,
parmezan,
świeża bazylia,
sól, pieprz

dodatkowo : śmietanka kremówka, ew. szpinak, cukinia, mięta, czosnek czy bazyliowe pesto

Ziemniaki oczyścić pod bieżącą wodą i włożyć w łupinkach do garnka - ugotować.
Jeszcze mocno ciepłe ugotowane ziemniaki obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę, dodać żółtko, sól oraz mąkę i wyrobić ciasto.
Gotowe ciasto wyłożyć na blat i podsypując delikatnie mąką zrobić z niego wałeczki i pokroić przy pomocy noża na małe kawałeczki - przy pomocy specjalnej deseczki do gnocchi lub widelca zrobić wzorek.
Gnocchi gotujemy we wrzątku, w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia, odcedzamy i wykładamy na talerz.

Na patelni rozgrzać olej z marynowanych karczochów i zeszklić drobno pokrojoną cebulkę. Kiedy cebulka jest już zeszklona następnie dorzucamy zielony groszek i chwilę przesmażamy. Następnie dodajemy białe wino, a po chwili bulion warzywny. Gotujemy przez kilka minut, a następnie dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, pokrojone marynowane karczochy, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Gotujemy całość do czasu, aż groszek będzie miękki, a następnie dodajemy szynkę podzieloną na mniejsze kawałki i doprawiamy solą i pieprzem.
Dla większej rozpusty dodajcie śmietankę kremówkę - ze 150 ml i przegotujcie kilka minut do czasu, aż sos się lekko zredukuje. Następnie należy wrzucić gnocchi i podgrzać całość.
Na koniec posypujemy świeżą bazylią i startym parmezanem!

Smacznego :)


Popularne posty