Kurczak w jogurtowo-orzechowej panierce z puree ziemniaczano-brokułowym z pieczonymi warzywami

Pyszne puree z ziemniakami i brokułami, do tego pieczone warzywa, świeża rukola i pyszny, soczysty kurczak w chrupiącej, orzechowej panierce! Jakie to pyszne, różne tekstury, uzupełniające się aromaty - koniecznie spróbujcie!


Składniki:
(dla 3 osób)

3 piersi kurczaka,
45 g orzechów brazylijskich,
45 g orzechów nerkowca,
1 łyżeczka za'ataru,
1/2 łyżeczki soli,
skórka otarta z cytryny,
4-5 łyżek tartego parmezanu,
kilka łyżek jogurtu naturalnego

5-6 marchewek,
1 łyżeczka sumaku,
1/4 suszonych płatków chili,
1/3 łyżeczka mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
1/3 łyżeczki soli,
3-4 łyżeczki oleju,
2 czerwone cebule,

1/3 puszki ciecierzycy,
1/4 łyżeczki sumaku,
szczypta suszonych płatków chili,
1/4 łyżeczki kuminu,
sól,
1 łyżka oleju

300-400 g ziemniaków,
2 brokuły,
2 ząbki czosnku,
tarty parmezan,
sól

dodatkowo: świeża rukola

Orzechy umieścić w pojemniku blendera i zmielić na drobne kawałki. Do orzechów dodać parmezan, skórkę startą z cytryny, za'atar i sól. W drugiej miseczce umieścić jogurt naturalny, a następnie włożyć do niego umyte, oczyszczone i osuszone piersi kurczaka. Kurczak powinien być dobrze otulony jogurtem naturalnym, a następnie dokładnie należy każdą pierś obtoczyć w orzechowej panierce. Tak przygotowane piersi wykładamy na talerz i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Obrane marchewki kroimy w talarki, a cebulę w ósemki. Przyprawy mieszamy w miseczce z olejem i przygotowaną mieszaniną pokrywamy warzywa, które wcześniej wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Warzywa pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Ciecierzycę wkładamy do miseczki, dodać przyprawy i olej, a następnie dokładnie wymieszać. Kiedy minie czas pieczenia marchewek i cebuli dodajemy nich ciecierzycę i pieczemy dalej przez 15-20 minut. 

Ziemniaki obrać i umieścić w garnku, ugotować do miękkości. Brokuły podzielić na małe różyczki, przełożyć do garnka i gotować pod przykryciem do miękości w niewielkiej ilości wody - u nas woda sięgała do połowy ilości brokułów. Następnie brokuły odcedzić przy pomocy sitka a do garnka, w którym gotowaliśmy brokuły wlewamy troche oleju i wrzucamy pokrojony drobno czosnek , podsmażamy chwilkę, a następnie dodajemy ponownie brokuły i chwilę mieszamy. Tak przygotowane brokuły przekładamy do ziemniaków i przy pomocy tłuczka do ziemniaków robimy puree. Na koniec dodajemy starty parmezan.

Przygotowanego wcześniej kurczaka wyjmujemy z lodówki i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron do zrómienienia, a następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 10-12 minut. Upieczone piersi wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kilka minut aby odpoczeły. 

Piersi podajemy z puree brokułowym i pieczonymi warzywami z dodatkiem świeżej rukoli.

Smacznego :-).




Popularne posty