Akademia CookUp - Jagnięcina i cielęcina

Wielokrotnie słyszeliśmy, że warsztatami z Łukaszem Konikiem będziemy zachwyceni! Wielokrotnie słyszeliśmy, że po mięsnej części Akademii będziemy wiedzieć o mięsie wszystko!
Musimy szczerze przyznać, że te ostatnie dwa tygodnie były mocno mięsne - dziś dowiecie się więcej o jagnięcinie i cielęcinie, ale my przeszliśmy już przez dziczyznę, wieprzowinę i wołowinę!
Były momenty, kiedy myśleliśmy, że mięsa przez tydzień nie ruszymy - mówimy zupełnie szczerze - ale wszystko było tak pyszne, że nie mogliśmy nie spróbować. Nie mogliśmy odmówić sobie nacieszenia się rozpływającym w ustach mięsnymi kąskami!


Na co dzień cielęciny i jagnięciny nie widać na naszych sklepowych półkach, choć mamy świadomość, że to już aktualnie się zmienia! Jagnięcina coraz częściej dostępna jest w marketach i dyskontach. Z pewnością jeśli te mięsa poznamy lepiej z chęcią będziemy chcieli jadać je częściej - jeśli my będziemy chcieli je jeść to z pewnością nie będzie problemu z ich zakupem - w końcu - jest popyt jest podaż!


Na Akademii czekały na nas wielostronnicowe informację o wyżej wymienionych mięsach. Nasz prowadzący przygotował dla nas sporą część teoretyczną. Z tych materiałów, oczywiście szczegółowo opowiadanych i dopowiadanych przez Łukasza Konika można było się dowiedzieć wszystkich szczegółów na temat wartości odżywczych i podziałach tuszy jagnięcej i cielęcej na konkretne elementy kulinarne.
Dowiedzieliśmy się co konkretnie wpływa na swoisty i wyjątkowy smak jagnięciny. Ile w niej cennych pierwiastków i minerałów, a ile wyjątkowych witamin.
Wiedzieliście o tym, że mleko owcze i mięso jagniąt może wykazywać pewne właściwości przeciwnowotworowe?


Łukasz opowiedział nam o tym jakie przyprawy najlepiej pasują do jagnięciny, jakie są najlepsze te klasyczne i mniej klasyczne dodatki do niej.
Z można zrobić z karkówką, combrem, antrykotem czy udźcem. Które kawałki nadają się do duszenia, smażenie, gotowania czy pieczenia!


Jeśli nie raz zastanawiacie się skąd biorą się różnice w barwie mięsa - np. cielęciny - na zajęciach wszystkiego się dowiecie, a teraz w końcu przejdźmy do jedzenia!
Łukasz Konik przygotował dla nas kilka świetnych przepisów. Przygotowaliśmy pieczony udziec jagnięcy w sosie figowo-miętowym, który każdy własnoręcznie uczył się wiązać!, comber jagnięcy z kostką, tradycyjne ossobuco cielęce z warzywami, saltimbocca alla romana z szałwią i szynką parmeńską, a na deser zostawiliśmy sobie jagnięce kiełbaski, a do nich przygotowaliśmy pyszny musztardowy sos!


Kiełbaski był świetnym doświadczeniem i choć my już nie raz robiliśmy domowe kiełbaski w domu to teraz poznaliśmy idealne proporcje różnych rodzai mięs, które sprawdzą się w każdych kiełbaskach! Dodatkowo szybko omówiliśmy ciekawe smaki kiełbasek, które możemy zrobić w domu - jakie przyprawy będą dobrze pasować i aromaty!


Jeśli uwielbiacie mięso i chcecie je lepiej poznać te warsztaty będą idealne dla Was! Nauczą Was jak poznać dobre mięso, jak je wybierać, jak z nim postępować i co dobrego możemy z nich zrobić!
Łukasz na warsztatach ciągle zachęca do zadawania dodatkowych pytań, bo w końcu kiedy je zadać jak nie na Akademii?



Z całego serca jak zawsze polecamy!
Świetni ludzie, niesamowite jedzenie i fantastyczni prowadzący - to właśnie cała Akademia!
Każdy ma inne doświadczenia, każdy ma inną wiedzę, ale nie ma osoby, która na tych zajęciach nie zyska nowych wiadomości i umiejętności!

Więcej o Akademii przeczytacie tu - CookUp
Więcej zdjęć zobaczycie na FB CookUp - KLIK




Popularne posty