Laksa z dynią, groszkiem cukrowym i tofu

Pobudza kolorami, rozgrzewa i poprawia nastrój! Czego chcieć więcej?
Połączenie dyni, tofu, chili, groszku cukrowego i mleczka kokosowego jest pyszne!
Może spróbujesz? 


Składniki:

1 średnia dynia hokkaido,
100 g groszku cukrowego,
100 g tofu,
ok. 700 ml bulionu warzywnego,
400 ml mleczka kokosowego,
kilka brązowych pieczarek,
2 trawy cytrynowe,
2 ząbki czosnku / 1 duży,
2 liście limonki kaffir,
1 łyżeczka mielonej kurkumy,
1/2 łyżeczki nasion kolendry,
1 łyżeczka pasty z tamaryndowca,
1/2 łyżeczka pasty z krewetek,
1/2 łyżeczki pasty słodkiej chili,
1 łyżka sosu rybnego,
świeży imbir,
makaron ryżowy,
świeża dymka,
świeża kolendra,
czerwona papryczka

Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W moździerzu rozgniatamy nasiona kolendry, mieszamy je z kurkumą.
W garnuszku rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy liście limonki, przekrojone i zmiażdżone łodygi trawy cytrynowej, kurkumę, kolendrę oraz pastę z krewetek i pastę chili. Przesmażamy chwilkę i dodajemy drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty świeży imbir - u nas około pół łyżeczki, całość po chwili zalewamy bulionem.
Następnie wrzucamy pokrojoną dynie i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut.
Po tym czasie w miseczce umieszczamy mleczko kokosowe i dodajemy kilka łyżek gotującego się wywaru, dokładnie rozmieszamy i dolewamy do ganka. Kiedy całość się zagotuje dorzucamy groszek cukrowy i gotujemy dalej kilka minut.
Jak warzywa są już miękkie doprawiamy całość pastą z tamaryndowca i sosem rybnym.
Sprawdźmy czy dobrze zupa jest doprawiona - smaki mamy różne - zawsze możemy doprawić całość dodająć więcej pasty chili czy suszonych płatków chili, albo sosu rybnego czy pasty z tamaryndowca.

Do miseczki włóż makaron, wlej zupę, na wierzch wyłóż cieniutko pokrojone pieczarki - my je kroiliśmy na najcienszym rozmiarze na mandolinie, dodaj pokrojone tofu i posyp całość pokrojoną dymką i świeżą kolendrą!

Smacznego :) 



Popularne posty