wtorek, 17 lutego 2015

Krokiety z indykiem, ziemniakami i zielonym groszkiem

Mamy dla Was dzisiaj propozycję na danie, w którym można wykorzystać resztki z obiadu!
Jeśli piekliście lub zamierzacie piec indyka - z pewnością się przyda! Jeśli macie resztki z pieczonego kurczaka, też się nadadzą! Dość szybkie, proste i smaczne danie. U nas z zielonym groszkiem, parmezanem i suszonymi pomidorami! Smakuje świetnie z sosem czosnkowym.
Smacznego :)




Składniki:

400 g ziemniaków,
250 g pieczonego indyka*,
szklanka zielonego groszku,
1 ząbek czosnku,
3 duże suszone pomidory,
garść tartego parmezanu,
pęczek natki pietruszki,
oregano,
suszone płatki chili,
sól, pieprz


dodatkowo: mąka, jajko, bułka tarta

sos czosnkowy:

3-4 łyżki jogurtu naturalnego 0%,
3 pełne łyżeczki majonezu,
2-3 ząbki czosnku,
koperek,
natka pietruszki,
sól, pieprz

Ziemniaki ugotować do miękkości, wystudzić, a następnie przecisnąć przez praskę.
Mięso z indyka drobno posiekać, dorzucić do miski do ziemniaków, dodać rozmrożony i posiekany z grubsza zielony groszek. Czosnek przecisnąć przez praskę, natkę oraz suszone pomidory drobno posiekać i dodać do ziemniaków. Następnie dodać starty parmezan i przyprawić do smaku oregano, chili, solą i pieprzem. Masę dobrze wymieszać, nabierać łyżką równą część masy tworząc małe wałeczki - u mnie z pełnej łyżki masy.
Każdy krokiecik obtoczyć w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.
Smażyć na głębokim tłuszczu do zrumienienia.

W miseczce wymieszać ze sobą wszystkie składniki sosu z posiekanymi ziołami.
Podawać z krokiecikami.

Smacznego :)


czwartek, 5 lutego 2015

Pulpeciki z łososia w azjatyckim stylu!

Uwierzycie, że już jest luty? Przecież dopiero były święta! Czas ucieka przez palce!
Koniec i poczatek roku zawsze niesie ze sobą jakieś podsumowania i plany. Zeszły rok był ciężki, ale uświadomił nam tylko jedno - najważniejsi są bliscy nam ludzie, zdrowie, miłość i robienie tego co kochamy. Odnajdźmy w sobie to co daje nam szczęście i cieszmy się tym z całych sił!
Tak wiele przed nami, tyle planów!
Ciekawa jestem ile uda się w tym roku zrobić z tego co zaplanowane!


Nie tylko nowy rok dał nam szansę na podsumowania - za trzy tygodnie - będzie druga rocznica bloga. Wydarzyło się tak wiele cudownych rzeczy dzięki blogowi. Poznaliśmy wspaniałych ludzi, mieliśmy ogromne szczęście do świetnych współprac i cudownych ludzi, z którymi współpracowaliśmy! Udało się spełnić kilka marzeń i choć są momenty kiedy jest nas mniej to ciągle myślimy co ciekawego dla Was zrobić, co Wam zaproponować! Gotowanie, fotografowanie i wszystko co z tym związane to całe nasze życie! 

I właśnie z okazji tych drugich urodzin zdecydowaliśmy się wziąć udział w pewnym konkursie. Zgłosiliśmy się do konkursu Blog Roku 2014, ale aby móc się sprawdzić w tym co robimy potrzebujemy Waszego uznania. Jeśli uważacie, że to co robimy jest dla Was dobre i ciekawe, a dodatkowo chcecie zrobić dobry uczynek - zagłosujcie na nas!
Jeden sms to koszt 1,23 zł, ale cała ta kwota nie trafia do operatora lecz wspiera Fundację Dzieci Niczyje, która pomaga dzieciom doświadczającym pomocy. 

A dzisiaj zapraszamy Was na zdrowy obiad - pieczone pulpeciki z łososia, z chrupiącymi warzywami i makaronem soba! Pyszne, świeże, szybkie i aromatyczne danie!
Inspiracja z książki - The Bowler's Meatball Cookbook.
Polecamy :)


Składniki :
(dla 2-3 osób)

350 g łososia,
1 duże jajko,
2 dymki,
1 łyżeczka marynowanego imbiru,
1 łyżeczka pasty wasabi,
garstka posiekanej świeżej kolendry,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżeczka sosu sojowego,
2 płaski łyżki bułki tartej,
suszone płatki chili,
ew. 1 mały ząbek czosnku,
sól, pieprz,
2-3 łyżki jasnego sezamu,
2-3 łyżki czarnego sezamu
dodatkowo : makaron soba, świeża papryczka chili, świeża kolendra, szczypiorek, kilka małych kapust pok choy, ok. 100-150 g groszku cukrowego, olej sezamowy, sos sojowy

Łososia umyć, osuszyć i odkroić od skóry. Posiekać nożem na małe i ciut większe kawałki, aby jednak zachować fakturę ryby. Łososia wrzucić do miski, dodać jajko, posiekaną dymkę i kolendrę, sok z cytryny i sos sojowy, doprawić chili, solą i pieprzem, a na koniec wmieszać bułkę tartą. Masę dobrze wymieszać i uformować kotleciki z mniej więcej łyżki farszu. Gotowe pulpeciki obtoczyć w mieszance jasnych i ciemnych ziaren sezamu. Tak przygotowane pulpeciki ułożyć na blaszce i piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni. W połowie pieczenia pulpeciki należy odwrócić na drugą stronę.
Na patelni podgrzać trochę oleju sezamowego i chwilę przesmażyć przepołowione groszki cukrowe, pod koniec smażenia na dosłownie 30 sekund wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki kapustki pok choy, doprawić drobno pokrojonymi papryczkami i sosem sojowym, wrzucić na chwilę wcześniej ugotowany makaron soba i chwilę podgrzać wszystko razem. Na talerz wyłożyć makaron z warzywami, na nie wyłożyć pulpeciki i całość posypapać świeżą kolendrą i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego :)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...