niedziela, 29 marca 2015

Falafele z sałatką z quinoa i sosem jogurtowym

Dzisiaj zapraszamy Was na kolejne pyszne, szybkie i zdrowe danie, dodatkowo bardzo aromatyczne!
Robiliśmy je w tym tygodniu dwa razy! Z całego serca polecamy! Jest pyszne!
Przepis z naszymi zmianami z książki Dale'a Pinnock'a - The Medicinal Chef: Healthy Every Day.






Składniki:
( dla 2-3 osób)

Falafele:
1 puszka ciecierzycy / 400 g
1 duży ząbek czosnku
1 mała czerwona cebula
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 jajko,
pół pęczka natki pietruszki
1 łyżka mąki razowej orkiszowej
1/3 łyżeczki suszonych płatków chilli
1 łyżeczka pasty harissa
2 łyżki nasion sezamu
sól, pieprz

Sałatka z quinoa:

100 g quinoa
3 łyżki rodzynek,
3 łyżki płatków migdałowych,
1/3 łyżeczki cynamonu,
1/2 pęczka natki pietruszki
bulion warzywny
sól, pieprz


Sos jogurtowy:
4 łyżki jogurtu naturalnego,
3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego,
2 łyżki tahiny,
1 mały ząbek czosnku
sok z połowy cytryny,
sól, pieprz



dodatkowo : oliwa, ziarna z połowy granatu


Ciecierzycę odsączyć na sitku, przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować na gładką masę - najlepiej robić to partiami, następnie całość wyłożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną cebulę, mąkę, roztrzepane jajko, posiekaną natkę, sezam i doprawić przyprawami. Masę dokładnie wymieszać i zwilżonymi dłońmi formować małe kotleciki, które następnie obsmażamy na oliwie - 1-2 minuty z każdej strony.
Przesmażone falafele przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 5 minut w 190 stopniach.

Quinoe gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w bulionie warzywnym ok. 15 minut, następnie przekładamy do miski i lekko przestudzoną mieszamy z cynamonem, rodzynkami, płatkami migdałowymi i posiekaną natką pietruszki.

Jogurt naturalny i grecki wymieszać w miseczce, dodać tahinę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wycisnięty sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.

Na talerz nakładamy sałatkę z quinoa, falafele, a całość posypujemy natką, pestkami granatu i podajemy razem z sosem jogurtowym i świeżą sałatą.

Smacznego :)






środa, 25 marca 2015

Jaglanka z chią, świeżymi owocami i pistacjami

Mamy dzisiaj dla Was pyszną, szybką i zdrową propozycję śniadaniową.
Płatki jaglane, nasionka chia, wanilia, miód, świeże owoce i pistacje!
Śniadaniowa uczta!




Składniki:
(dla 1 lub 2 osób)

5 płaskich łyżek płatków jaglanych,
1 łyżka nasion chia,
300 ml mleka,
1/2 łyżeczki pasty waniliowej,
miód / syrop z agawy

dodatkowo: świeże truskawki, świeże maliny, pistacje


Do rondelka wlać mleko, dodać płatki jaglane, nasiona chia, pastę waniliową i całość zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować, często mieszając, do momentu kiedy całość zgęstnieje - jeśli wolicie lżejszą konsystencję dodajcie więcej mleka.
Na koniec całość dosłodzić miodem.
Jaglankę przełożyć do miseczki, udekorować truskawkami i malinami, posypać posiekanymi pistacjami i polać odrobiną miodu.

Smacznego :)




środa, 18 marca 2015

Pieczony łosoś w sezamie z surówką z ogórka

Wybaczcie tą chwilową przerwę. Czasami to co dzieje się w naszym życiu wymaga chwili oderwania i poukładania sobie na spokojnie wszystkiego. Nie myślcie sobie, że nie mamy dla Was nic nowego - przepisów i zdjęć czeka dużo, gorzej było ostatnio z weną. Zbyt dużo na głowie. Zresztą potrzebowaliśmy małego wytchnienia i nacieszenia się sobą. W Walentynki minęło nasze 12 lat bycia razem! Kawał czasu! Nawet nie wiem, kiedy te wszystkie dni, tygodnie, miesiące i lata minęły!
Mam nadzieję, że czekaliście na nas i wybaczycie nam naszą nieobecność!

Dzisiaj mamy dla Was coś szybkiego, pysznego i zdrowego! Pieczony łosoś w sezamie i szybka surówka z ogórka z dresingiem na bazie octu ryżowego i oleju sezamowego!



Składniki:


2 filety z łososia,
2 łyżki białego sezamu,
2 łyżki czarnego sezamu,
sól, pieprz

1 zielony ogórek,
1 łyżka octu ryżowego,
1 łyżka oleju sezamowego,
1/2 łyżki wody,
1/3 łyżeczki cukru,
szczypiorek


Łososia umyć, oczyścić i osuszyć. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dokładnie obtoczyć w mieszance białego i czarnego sezamu.
Tak przygotowanego łososia włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 15 minut.

W miseczce wymieszać ze sobą ocet ryżowy, olej sezamowy, wodę oraz cukier.
Ogórka pokroić na cienkie paseczki, najlepiej przy pomocy obieraczki julienne i tuż przed podaniem wymieszać z dressingiem. Całość posypać świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...