poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Bazyliowy hummus

Uwielbiam bazylię, pesto bazyliowe i wszystko co ma w sobie jej aromat!
Dziś mamy dla Was przepis na pyszny hummus z bazylią - jest bardzo aromatyczny i niesamowicie pyszny! Idealny jako dodatek do warzyw czy dań z grilla! Pyszności!
Pomysł na bazyliowy hummus zaczerpnięty od Dale'a Pinnock'a z książki The Medicinal Chef: Healthy Every Day.




Składniki:

200 g ciecierzycy z puszki,
pęczek bazylii,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka zalewy z ciecierzycy,
1 ząbek czosnku,
sok z 1/3 cytryny,
sól, pieprz

Odsączoną ciecierzycę umieścić w pojemniku blendera, dodać czosnek, sok z cytryny, z grubsza posiekaną bazylię, oliwę oraz łyżkę zalewy i doprawić solą oraz pieprzem.
Całość zmiksować na gładką masę.
Hummus podawać ze świeżymi warzywami.
Smacznego :)


piątek, 24 kwietnia 2015

Pieczony bakłażan z pomidorami i kaszą qunioa

Dzisiejsza propozycja to pieczony bakłażan w pomidorach z kaszą quinoa. Świetne jako danie samodzielne, ale również jako dodatek do np. grillowanych mięs! Smakuje wyśmienicie! Koniecznie spróbujcie! :)
Zainspirowaliśmy się pomysłem na pieczonego bakłażana od Donny Hay.





Składniki:

1 bakłażan,
1 puszka pomidorów pelati - 400 g,
ok. 10 pomidorków koktajlowych,
1 łyżeczka cukru,
oliwa z oliwek,
sól, pieprz

3-4 łyżki ugotowanej kaszy quinoa,
2-3 łyżki tartej mozzarelli,
1 pęczek natki pietruszki
1 ząbek czosnku,
1/3 łyżeczki oregano,
1/4 łyżeczki suszonych płatków chili,
2 łyżki oliwy,
sól, pieprz



Bakłażana umyć, osuszyć i przekroić na pół.
Pomidory z puszki posiekać drobno, wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego, a następnie doprawić cukrem, solą i pieprzem. Na wierzch wyłożyć przepołowionego bakłażana, skropić oliwą, a obok niego wyłożyć przepołowione pomidorki koktajlowe.
Tak przygotowanego bakłażana włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 25-30 minut, do czasu, aż bakłażan będzie miękki.
W między czasie w miseczce wymieszać ze sobą kaszę quinoa, posiekaną natkę  pietruszki, dodać mozzarellę, oliwę i doprawić przyprawami.
Kiedy bakłażan będzie miękki nałożyć na wierzch mieszankę z kaszy quinoa i sera, a następnie włożyć ponownie do piekarnika i piec jeszcze z 10-15 minut do lekkiego zrumienienia.
Bakłażana podać posypanego natką pietruszki.
Smacznego :) 



czwartek, 23 kwietnia 2015

Zupa krem z kalafiora i pietruszki z grzankami z parmezanem


Pyszna i rozgrzewająca zupa. Kremowa, z chrupiącymi grzankami z parmezanem, wspaniale smakuje podana ze świeżym tymiankiem. Koniecznie spróbujcie. Jest przepyszna!


Składniki:

1/2 kg kalafiora - ok. 1 kg
2 większe pietruszki - ok. 350 g,
1 większa szalotka,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju rzepakowego,
1 litr bulionu warzywnego,
1/3 łyżeczki kuminu,
1/3 łyżeczki suszonego tymianku,
1/4 łyżeczki suszonych płatków chili,
2-3 kromki chleba,
starty parmezan

Na rozgrzanym tłuszczu w garnku przesmażyć szalotkę, dodać przyprawy, a kiedy już się zeszkli dodać czosnek, a po chwili pokrojoną w plasterki pietruszkę oraz pokrojony na mniejsze różyczki kalafior. Smażyć kilka minut do czasu, aż warzywa lekko się zrumienią.
Następnie warzywa zalać bulionem warzywnym i gotować na średnim ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną - ok. 20 minut. Po tym czasie zupę należy zmiksować przy pomocy blendera na gładki krem.
Kromki chleba pokroić na mniejsze kawałki, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać startym parmezanem, a dodatkowo wysypać więcej parmezanu na blaszkę, aby otrzymać małe chipsy parmezanowe, którymi też posypiemy zupę, całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 7-10 minut, do zrumienienia.

Zupę podawać w miseczkach, z grzankami, chipsikami parmezowanymi i świeżym tymiankiem. 


wtorek, 21 kwietnia 2015

Quinoa na słodko z owocami - idealna na śniadanie i deser


Kiedy do dyspozycji w naszym jadłospisie są tylko warzywa, owoce i quinoa mamy zawsze kilka możliwości - najprościej jest z koktajlem, ale kiedy już chcemy coś bardziej konkretnego, słodkiego i przypominającego deser musimy wymyśleć coś innego! Przypomniał mi się budyń jaglany i zrobiłam zmiksowaną kaszę quinoa z sokiem pomarańczowym i owocami.
Możemy dodać posiekane orzechy, będzie jeszcze pyszniej!


Składniki:

150 g ugotowanej kaszy quinoa,
60 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego,
1 banan,
60 g świeżych malin,
kilka truskawek,
ew. 2 łyżeczki ksylitolu / syropu z agawy / miodu

dodatkowo : świeże owoce do podania

Kaszę quinoa, sok i owoce umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
Przekładamy do miseczek i podajemy ze świeżymi owocami.

Ps. Wersja z czekoladą, orzechami, mrożonymi owocami - absolutnie ze wszystkim będzie pyszne!
Po zakończonym oczyszczaniu z chęcią wrócę do tego i zrobię z czekoladą, orzechami i karmelizowanymi bananami. ;)

Smacznego ;)






poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Zielony koktajl - śniadaniowa bomba witaminowa

W tym tygodniu nasze menu będzie skupione na owocach i warzywach, czas na wiosenne oczyszczanie organizmu! Taki koktajl na śniadanie sprawi, że będziemy smacznie i zdrowo najedzeni, a przede wszystkim dostarczymy organizmowi całe mnóstwo witamin.

Koniecznie spróbujcie!




Składniki:
(na 3-4 szklaneczki)

1 i 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy,
3 liście jarmużu - bez twardej części,
garść szpinaku,
1/2 pęczka natki pietruszki,
1 banan,
1 kiwi,
1 jabłko,
1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
sok z 1/3 cytryny,
sok z 1/2 limonki

nasiona chia

Wszystkie składniki koktajlu umieścić w dzbanku miksera i zmiksować.
Gotowy koktajl przelać do szklaneczek i posypać nasionkami chia.
Smacznego!




piątek, 17 kwietnia 2015

Pierożki z ciasta filo z farszem z łososia, szpinaku, ricotty i fety

Połączenie smakowe szpinaku, łososia i serów sprawdza się zawsze! Kiedy dodamy do tego posmak ziół i ostrość chili musi być pysznie, ale dodajcie do tego chrupiące ciasto i kremowe wnętrze - będzie idealnie! Tak właśnie smakują te pierożki.
Mało z nimi pracy, szybko się je zwija i smakują pysznie!




Składniki:

opakowanie ciasta filo,
ok. 100 g łososia,
100 g ricotty,
50 g fety,
duża garść szpinaku,
1 duży ząbek czosnku,
chili,
tymianek,
oregano,
sezam,
masło klarowane,
1 jajko,
czarnuszka

Łososia umyć, oczyścić i osuszyć, doprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w sezamie. Obsmażyć do lekkiego zrumienienia z dwóch stron i odstawić do przestudzenia.
Na drugiej patelni rozgrzać odrobinę masła klarowanego, dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i po chwili dorzucić umyty i osuszony szpinak - przesmażyć przez 2 minuty.

W miseczce wymieszać ze sobą ricottę, pokruszoną fetę, pokrojonego na drobniejsze kawałki łososia, przestudzony i drobno posiekany szpinak, a całość doprawić chili, tymiankiem i oregano.

Arkusze ciasta filo pokroić na pasy o szerokości 10 cm, posmarować przy pomocy pędzelka rozpuszczonym klarowanym masłem, a następnie na rogu każdego pasa umieścić farsz i składać ciasto dalej formując trójkąt. Kiedy wszystkie pierożki są już naszykowane wykładamy je na blaszkę, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką.
Pierożki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 12-15 minut.

Smacznego :) 










wtorek, 14 kwietnia 2015

Łosoś i kuleczki z quinoa z zielonymi warzywami

Propozycja obiadowa w naszym ulubiony stylu - pysznie, zdrowo i kolorowo! Coś nowego z kaszy quinoa - kuleczki, w których możemy przemycić warzywa, więc i dzieciom taka propozycja może się spodobać! Możemy dodać do nich szpinaku, czy różyczki brokułów. W każdej kombinacji będą pyszne! Pomysł na kuleczki podpatrzyliśmy u Donny Hay. 

Są pyszne, koniecznie spróbujcie!





Składniki:
(dla 2 osób)

2 kawałki łososia,
suszone płatki chili,

kuleczki z quinoa: 165 g ugotowanej kaszy quinoa,
60 g mrożonego groszku,
garść jarmużu (2-3 liście),
1/2 pęczka natki pietruszki,
1 ząbek czosnku,
3 łyżki tahiny,
skórka starta z cytryny,
sól, pieprz
oliwa z oliwek

sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego,
1 łyżka tahiny,
1 mały ząbek czosnku,
sól, pieprz

dodatkowo : mieszanka sałat, bazylia, rukola

Łososia umyć, oczyścić i osuszyć, doprawić solą, pieprzem i płatkami chili, a następnie smażymy na patelni do zrumienienia z dwóch stron.

W miseczce robimy sos - mieszamy ze sobą jogurt naturalny, tahinę, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem.
Połowę ugotowanej kaszy quinoa umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy lekko rozmrożony groszek, kawałki jarmużu, posiekaną natkę pietruszki, zmiażdżony ząbek czosnku i  całość miksujemy. Następnie przekładamy do miski, dodajemy resztę kaszy quinoa, startą skórkę z cytryny, tahinę i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Zwilżonymi dłońmi formujemy małe kuleczki z kaszy quinoa z warzywami i tak przygotowane kuleczki obsmażamy na oliwie z oliwek do zrumienienia.

Całość podajemy na talerzu, na którym przy pomocy łyżki rozsmarowujemy sos jogurtowy, a na nim układamy kuleczki z quinoa i posypujemy je rukolą, bazylią lub podajemy z mieszanką sałat. Na koniec nakładamy łososia.
Smacznego :) 








piątek, 10 kwietnia 2015

Magiczne CRUDO - Restauracja CRUDO - Sopot


Sporo czasu minęło od chwili kiedy cieszyliśmy się naszym krótkim wypoczynkiem w Trójmieście. 
Mieliśmy zaplanowanych wiele miejsc, choć wiedzieliśmy, że w tak krótkich czasie odwiedzimy tylko garstkę, ale właśnie Crudo było miejscem, którego nie mogliśmy ominąć!
Do chwili obecnej nie możemy zapomnieć o klimacie tego miejsca! Jest absolutnie przepięknie!
Zdjęć z wnętrza mamy tak wiele, że decyzja, które wybrać nie była wcale łatwa!


Od dawna próbowaliśmy napisać kilka słów na temat tego wyjątkowego miejsca, ale cały czas coś sprawiało, że nie mogliśmy dokończyć tego posta - a to nawał pracy, a to popsuty komputer i dwie wysyłki do serwisu - a to brak zgranych tych zdjęć, itd. Ale wracając do CRUDO....

Mieliście z pewnością kiedyś ulubione miejsca, w których lubiliście spotykać się ze znajomymi, albo chodzić na rodzinne obiady. Takie miejsca, w których czujemy się dobrze, bo mają swój niepowtarzalny klimat. Miejsca, w których jest nam wygodnie, są w świetnym miejscu, gdzie można siedzieć godzinami i zerkać przez wielkie okna na spacerujące osoby.
Miejsce, w którym obsługa wita Cię uśmiechem i czujesz się jak u siebie!
Takie właśnie dla nas jest CRUDO!

Dla nas to miejsce, w którym można "zaszyć" się na wiele godzin - cieszyć się towarzystwem i dobrym jedzeniem! Bo jedzenie właśnie w CRUDO było wyśmienite! Zjedliśmy na obiad ryby i były przepyszne - delikatne i rozpływające się w ustach, a szef kuchni poczęstował nas swoją specjalnością - musem z gorzkiej czekolady - powiemy Wam zupełnie szczerze - lepszego nie jedliśmy!

Mamy nadzieję, że w tym sezonie choć raz przyjedziemy do Trójmiasta. I już wiemy gdzie skierujemy swoje pierwsze kroki! CRUDO - z całą pewnością tam wrócimy!

















środa, 8 kwietnia 2015

Bakaliowo - czekoladowe kąski / Zdrowa słodycz!


Ostatnia przesyłka z bakaliami sprawiła, że teraz mamy ich całkiem pokaźną ilość - raptem parę kilo. A skoro bakalie to samo zdrowie można pomyśleć o jakiś zdrowych i pysznych przekąskach, deserach czy innych słodkościach!
Dzisiaj mamy dla Was pyszne, słodkie i przede wszystkim zdrowe bakaliowo-czekoladowe kąski.
Są pyszne!
Koniecznie spróbujcie!




Składniki:
150 g suszonych moreli,
75 suszonej żurawiny,
70 g wiórek kokosowych,
30 g płatków migdałowych,
2-3 łyżki miodu / syropu z agawy,
1 łyżka oleju z pestek dyni,

100 g gorzkiej czekolady

Do pojemnika blendera włożyć bakalie - morele, żurawine, wiórki i płatki migdałowe.
Dobrze zmiksować na drobne kawałki. Zmiksowaną masę wyłożyć do miski, dodać olej i miód, a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę nakładać na łyżkę i formować przy pomocy drugiej łyżki. Dobrze ściskać masę łyżkami, aby składniki się ze sobą połączyły.
Tak przygotowane kąski włożyć na talerzu/tacce do lodówki na około godzinę.

Kiedy nasze zdrowe kąski są już schłodzone zanurzamy je w roztopionej gorzkiej czekoladzie - my przełożyliśmy czekoladę do wąskiej szklaneczki. Kąski wkładamy ponownie do lodówki i po schłodzeniu czekolady kąski są gotowe do spożycia.

Smacznego :) 







czwartek, 2 kwietnia 2015

Wielkanocne babeczki - Friandy Garego z MasterChef Australia


Dzisiejsza propozycja to pyszne, mięciutkie i wilgotne babeczki, którymi ostatnio zachwycaliśmy się w MasterChef Australia. Gary Mehigan robił je w mig, a wszyscy z zachwytem się nimi zajadali. Babeczki te to australijskie friandy, ponoć bardzo tam popularne. W oryginale  rodzynki były gotowane w winie i aromatyzowanej herbacie, my jednak wybraliśmy wanilię.
W ostatnich dnia otrzymaliśmy ogromną przesyłkę od Bakalland z mnóstwem ich bakalii, więc przymniej skromną część z nich mogliśmy wykorzystać do przygotowania tych babeczek.

Z całego serca polecamy! Są pyszne!



Składniki:
(7 babeczek - foremki o średnicy ok. 10 cm)

8 białek z dużych jajek,
120 g mielonych migdałów,
120 g mąki tortowej, przesianej,
250 g cukru pudru, przesianego,
szczypta soli,
200 g rozpuszczonego masła

dodatkowo : masło do natłuszczenia foremek

Rodzynki:
szklanka rodzynek bursztynowych,
szklanka białego słodkiego lub półsłodkiego wina - użyliśmy wina Muscat,
laska wanilii

Do rondelka wsypać rodzynki, zalać winem i dorzucić przekrojoną na pół laskę wanilii.
Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym/średnim ogniu przez około 5-10 minut, aż ilość płynu zostanie zredukowana, a rodzynki napęcznieją. Po tym czasie rondelek ściągnąć z ognia i zostawić do przestygnięcia na około 15 minut.

W misce umieścić białka i przy pomocy trzepaczki ubić do lekkiego spienienia.

W drugiej misce umieścić mielone migdały, szczyptę soli, przesianą mąkę oraz cukier puder, wymieszać i zrobić wgłębienie. Do przygotowanego wgłębienia wlać spienione białka i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie małym strumieniem wlewać przestudzone roztopione masło, jednocześniej cały czas mieszając ciasto.
Tak przygotowane ciasto odkładamy na 10 minut, aby odpoczęło. Kiedy ciasto będzie gotowe, należy wysmarować foremki masłem, na dno wyłożyć odsączone rodzynki - ok. 1-2 łyżeczek, a na nie wyłożyć ciasto, do 3/4 wysokości foremki.

Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę, chwilę przestudzić i następnie wyciągnąć z foremek.

Podawać posypane cukrem pudrem z dodatkiem pozostałych rodzynek z wanilią.

Smacznego :)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...