Bezglutenowa pizza na spodzie z kalafiora z warzywami, mozzarellą i dojrzewającą szynką / KONKURS!!!!

Kochani! Razem z Zomato ogłaszamy konkurs!
 Mamy dla Was do rozdania dwa vouchery! Dwa niesamowite vouchery do tajskiej restauracji Suparom Thaifood na 150 zł!! Ale to nie wszystko! Do każdego vouchera dodatkowo przypada masaż tajski dla dwóch osób!!!!
Chcemy, abyście opowiedzieli nam o swoim ulubionym tajskim daniu (może gotujecie je w domu, albo jedliście kiedyś w Tajlandii czy jakieś fajnej tajskiej knajpce?)! Nagrodzimy dwie według nas najfajniejsze odpowiedzi - te które będą pokazywały Wasze uwielbienie do tajskiej kuchni!
Na zgłoszenia czekamy do poniedziałku, 21.03. 2016 roku! Macie czas do północy!

Dzisiaj natomiast mamy dla Was fajny przepis na pizzę na kalafiorowym spodzie! Pomysł podpatrzyliśmy u naszej ulubionej Donny Hay! Pozmienialiśmy proporcję, dodaliśmy dużo więcej sera i oprócz parmezanu do pizzy trafił też cheddar! Sama opcja z kalafiorem, migdałami i serem jest dla nas ciut zbyt nijaka i sami polecamy dodać do masy przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone oregano czy chilli.
Dodajcie do pizzy swoje ulubione składniki - my domową pizzę najbardziej lubimy z dojrzewającą szynką, pomidorkami, cukinią, bazylią i mozzarellą! Podaną z rukolą!
Spróbujcie koniecznie!



Składniki:
(8-10 sztuk o średnicy 15 cm lub 2-3 sztuki o średnicy ok. 30 cm)

760 g startego kalafiora (1 duży kalafior),
125 g mielonych migdałów,
50 g parmezanu,
30 g cheddaru,
5 sztuk jajek, rozmiar M,
2 ząbki czosnku,
oregano,
sól, pieprz

dodatkowo:

rukola,
dojrzewająca szynka,
mozzarella,
pomidorki koktajlowe,
pieczarki,
cukinia,
sos pomidorowy/passata/ketchup

Kalafiora podzielić na małe różyczki, umyć i osuszyć! Tak przygotowanego kalafiora zetrzeć na tarce na małych oczkach, a następnie dodać starte sery, mielone migdały, przyprawy oraz roztrzepane jajka. Powstałą masę rozłożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia - najlepiej rozrysować sobie kółka przy pomocy ołówka, aby każda pizza była ślicznie okrąglutka! :)
Tak przygotowane spody pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20-25 minut, do lekkiego zrumienienia. Podpieczone spody wyciągamy z piekarnika, smarujemy ketchupem/sosem pomidorowym/passatą, a na wierzch wykładamy pozostałe ulubione składniki i pieczemy całość dalej przez 5-10 minut.
Upieczone pizze podajemy natychmiast!
Smacznego :)



WYNIKI KONKURSU!

Jak zawsze możemy na Was liczyć! Opisaliście nam cudowne historie!
Niestety vouchery mamy tylko dwa! To nie był łatwy wybór, ale zdecydować się musieliśmy!
Gratulujemy - Kamka Skakanka i ChilliBite - prosimy o kontakt mailowy z nami, abyśmy ustalili sposób przekazania voucherów - a reszcie ogromnie dziękujemy za udział!
Do następnego konkursu :)

Popularne posty