czwartek, 22 września 2016

Muffinki z gorzką czekoladą i owocami sezonowymi

Lubimy muffinki - są takie szybke i bezproblemowe w przygotowaniu. Mięciutkie i pyszne, dodatkowo podane z aksamitnym i śmietankowym kremem, ze świeżymi owocami i wiórkami czekolady - czego tu nie lubić?
Zdjęcia z przygotowania muffinek znajdziecie na Smacznej Stronie Tesco, podajemy tam również TIPy z ich stylizacji! :) Pamiętajcie, że pomysły na wasze stylizacji takich muffinek mogą być nagrodzone pysznymi produktami od Tesco - KLIK - koniecznie weźcie udział w konkursie!



Składniki:
(12 sztuk)

100 g gorzkiej czekolady,
100 g masła,
2 jajka,
pół szklanki maślanki,
150 g cukru trzcinowego,
140 g mąki pszennej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
szczypta soli,
100 g malin

dodatkowo:

250 g mascarpone,
250 g śmietanki kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
świeże owoce - czerwone porzeczki, maliny,
50 g gorzkiej czekolady

Maliny i porzeczki umyj i osusz.
W małym garnuszku lub w mikrofalówce rozpuść tabliczkę czekolady i masło, następnie pozostaw do ostygnięcia. Dodaj jajka i całość dokładnie wymieszaj.
W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj wcześniej rozpuszczoną czekoladę z masłem i jajkami, a na koniec dodaj maślankę. Masę dobrze wymieszaj, a na koniec dodaj większość malin - pozostaw kilkanaście sztuk do dekoracji.
Tak przygotowaną masę przełóż do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papilotkami, masę nakładaj tak na 3/4 wysokości papilotek. Na wierzch połóż po jednej malinie na każdą muffinkę i posyp kawałkami czekolady.
Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 17 minut.
Upieczone muffinki wystudź na kratce, a następnie udekoruj kremem. Mascarpone, śmietankę kremówkę i cukier puder umieść w pojemniku blendera i zmiksuj do uzyskania gęstego kremu.
Krem przełóż do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką i nakładaj go na muffinki.
Wierzch muffinek udekoruj świeżymi owocami i wiórkami czekolady.

Smacznego :) 




czwartek, 8 września 2016

Kakaowe gofry z brzoskwiniami i czekoladą

O rany, jakie to są cudnie chrupiące gofry! Chrupią i chrupią!
Pysznie kakaowe, z duszonymi brzoskwiniami i posypane wiórkami gorzkiej czekolady!
Musicie je spróbować!! KONIECZNIE!!!!!!
Przepis krok po kroku znajdziecie na Smacznej Stronie Tesco! Pamiętajcie też, że możecie wziąć udział w konkursie Pięknie Podane - czekamy na Wasze stylizacje!


Składniki:
(15 sztuk)

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
1/4 szklanki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
3 łyżki cukru trzcinowego,
szczypta soli,
1 szklanka mleka,
1 szklanka maślanki,
75 g roztopionego masła,
2 jajka - białka i żółtka osobno

dodatkowo:


1 kg brzoskwiń,
sok z cytryny,
1 łyżeczka masła,
ew. cukier trzcinowy

330 g śmietany kremówki,
250 g mascarpone,
cukier puder

gorzka czekolada

Brzoskwinie umyj i pokrój na ćwiartki, przełóż do niewielkiego garnuszka.
Jeśli brzoskwinie nie są zbyt słodkie możesz je delikatnie osłodzić.
Następnie dodaj sok z wyciśnięty z połowy cytryny, masło i niewielką ilość wody - całość podgotuj.
W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Natomiast w drugiej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki: mleko, maślankę, rozpuszczone i przestudzone masło oraz roztrzepane żółtka jajek.
Połącz zawartości dwóch misek i stopniowo dodawaj wcześniej ubite na sztywno białka jajek.
Na dobrze rozgrzane formy gofrownicy nalewaj ciasto równomiernie i postępuj dalej zgodnie z instrukcją producenta gofrownicy.
Gofry odkładaj na kratkę do wystudzenia, a w między czasie ubij śmietankę kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem - całość ubijaj do momentu, aż powstanie lekka i kremowa konsystencja.
Na lekko przestudzone gofry nałóż krem, lekko podgotowane kawałki brzoskwiń i całość skrop syropem z ich gotowania.
Wierzch gofrów posyp wiórkami gorzkiej czekolady!

Smacznego :)

mnj

czwartek, 1 września 2016

Milkshake z sosem owocowym


Dzisiaj mamy dla Was coś wyjątkowego - w sam raz na ostatnie podrygi lata!
Idealnie nas orzeźwi, a dodatkowo będziemy mieli pyszny deser!
Koniecznie idźcie na Smaczną Stronę Tesco po szczegóły krok po kroku i nie zapominajcie o konkursie!!
Spróbujcie koniecznie!!! Pyszności!!!!



Składniki:
(4 porcje)

500 ml lodów,
200 g malin, 
200 g czerwonych porzeczek, 
375 ml zimnego mleka
 
Dodatkowo:

cukier puder

Świeże owoce myjemy i oczyszczamy z szypułek. Następnie przekładamy je do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia, możemy ewentualnie dodać cukier puder.
Zawartość garnuszka przecedzamy przez sitko i wlewamy ponownie do garnuszka - gotujemy przez chwilę, aż całość zgęstnieje.
Do pojemnika blendera lub miksera kielichowego wlewamy mleko i dodajemy lody - miksujemy przez chwilę.
Na dno szklanek wlewamy owocowy sos i dolewamy lody zmiksowane z mlekiem.
Napój podajemy natychmiast - udekorowany gałką lodów lub świeżymi owocami.

Smacznego :)





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...