czwartek, 29 grudnia 2016

Tartaletki z kalerosse, gruszką, czerwoną cebulką i gorgonzolą

Na to warzywo czekaliśmy od dłuższego czasu! Kiedy na warsztatach z Fit&Easy dowiedzieliśmy się, że ma zostać wprowadzone do sprzedaży już przebieraliśmy nóżkami z radości! Mowa tu o Kalerosse™ - połączeniu brukselki i jarmużu! Małe warzywko, które ma pięknie karbowane liście w pięknym zielonym i fioletowym kolorze - zresztą zobaczcie na końcu postu jakie jest piękne!
Przygotowaliśmy dla Was szybkie tartaletki - z
Przygotowaliśmy dla Was szybkie tartaletki - z Kalerosse™ , gruszką, czerwoną cebulką, gorgonzolą i orzechami włoskimi! 



Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego,
pół opakowania Kalerosse™ ,
gruszka,
1/2 czerwonej cebuli,
gorgonzola,
orzechy włoskie,
1 jajko,
10 łyżek śmietany kremówki,
sól, pieprz,
świeży tymianek


Ciasto francuskie kroimy na prostokątne kawałki, które smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym ze śmietanką kremówką z dodatkiem soli i pieprzu oraz ew. przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 
Następnie układamy cienko pokrojone plasterki gruszki i cebulki, dodajemy małą główkę Kalerosse™ , pokruszoną gorgonzolę oraz posiekane z grubsza orzechy włoskie.
Całość polewamy jeszcze raz jajkiem wymieszanym ze śmietanką i tak przygotowane tartaletki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.
Gotowe tartaletki posypujemy świeżym tymiankiem i ew. startym parmezanem.

Smacznego :) 














wtorek, 20 grudnia 2016

Krem z pieczonych buraków


Mamy dla Was dzisiaj zupę krem z pieczonych buraków z dodatkiem pieczonego czosnku i świeżego tymianku! Jest pyszna, szybka i daje nam świetną alternatywę dla klasycznego świątecznego barszczyku! :) 
Krok po kroku z przygotowania zupy znajdziecie na Smacznej Stornie Tesco, wraz z naszymi tipami jak dobrze wystylizować danie i informacjami na co dobrze zwrócić uwagę! :) 



Składniki:

 1 kg buraków, 
1/2 - 1 l bulionu warzywnego,
2 ząbki czosnku,
sól,pieprz,
świeży tymianek,
śmietana,
olej rzepakowy

Dodatkowo:
ciemny chleb,
bryndza,
ew. świeży koperek/ świeży tymianek

Buraki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Polewamy olejem rzepakowym i posypujemy świeżym tymiankiem, solą i pieprzem. Dodajemy ząbki czosnku i zawijamy w folie aluminiową. Tak przygotowane buraki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez ok. 60 minut lub do miękkości (czas pieczenia zależy od wielkości buraków).
Upieczone buraki zostawiamy do lekkiego przestudzenia i kroimy na mniejsze kawałki, a czosnek, który piekł się razem z burakami obieramy. Warzywa przekładamy do rondelka i zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym. Całość dokładnie miksujemy i doprowadzamy do wrzenia, następnie zupę doprawiamy do smaku i dodajemy świeży tymianek. 
Zupę podajemy gorącą z kleksem śmietany na wierzchu i udekorowaną świeżym tymiankiem. Do zupy podajemy tosty z ciemnego pieczywa posmarowane bryndzą.

Smacznego :)


piątek, 9 grudnia 2016

Sałatka z pieczonych buraków i dyni


Mamy dziś dla Was pyszną sałatkę - idealną na tą paskudną pogodę ;) Z pewnością Was rozgrzeje i wprawi w dobry nastrój! Znajdziecie w niej coś świeżego i coś pieczonego, coś do pochrupania i coś orzeźwiającego! Spróbujcie koniecznie! :)
Przepis krok po kroku znajdziecie na Smacznej Stronie Tesco wraz z naszymi poradami jak ją pięknie podać :) 




Składniki:

2-3 średnie buraki,
200 g dyni,
2 ząbki czosnku,
garść orzechów,
ziarna granatu,
30 g fety,
1/3 szklanki kuskusu razowego,
garść świeżego jarmużu

dressing:

3 łyżki oleju,
1 łyżka miodu,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka musztardy francuskiej,
sól, pieprz,
świeży tymianek


Buraki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry, dynie natomiast obieramy i kroimy na kawałki.
Tak przygotowane warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz i świeży tymianek.
Warzywa pieczemy do miękkości przez około 40 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni.
W między czasie przygotowujemy kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Możemy teraz przygotować dressing - olej, musztardę, cytrynę i miód mieszamy razem, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Na suchej patelni podprażamy orzechy włoskie, które następnie z grubsza siekamy.
Nakładamy na talerz upieczone warzywa, przygotowany wcześniej kuskus, dodajemy porwany na mniejsze kawałki jarmuż, kruszymy fetę i dodajemy ziarna granatu oraz posiekane orzechy.
Sałatkę polewamy dressingiem i podajemy :)

Smacznego :) 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...