Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym ze szpinakiem


Nasz dzisiejszy przepis jest szybki, niewymagający i po prostu pyszny.
Zainspirowaliśmy się przepisem na pieczonego łososia z Delicious Magazine Uk, zmieniliśmy sposób przygotowania i składniki. My naszego łososia smażyliśmy, żeby było szybciej i bez konieczności nagrzewania piekarnika, ale wy możecie zrobić takiego łososia również w piekarniku.





Składniki:
ok. 300-400 g świeżego łososia,
400 ml śmietanki kremówki,
2 łyżeczki musztardy francuskiej,
1 łyżeczka musztardy dijon,
1 łyżeczka syropu z agawy,
1 łyżka soku z cytryny,
suszone płatki chili,
ok. 200 g świeżego szpinaku,
pęczek koperku,
sól, pieprz,
oliwa z oliwek

Łososia oczyszczamy, zdejmujemy skórę, kroimy na mniejsze kawałki, solimy i pieprzymy, a następnie obsmażamy z każdej strony do zarumienienia. Podsmażonego łososia ściągamy z patelni, na którą wlewamy śmietankę kremówkę, dodajemy musztardy i syrop z agawy. Przyprawiamy do smaku, dodajemy sok z cytryny i chwilę przegotowujemy razem. Następnie dodajemy łososia, a po minucie dorzucamy umyty szpinak i gotujemy jeszcze chwilę.
Na koniec dodajemy posiekany koperek - podajemy z dowolnym dodatkiem, u nas akurat był brązowy ryż, ale sprawdzą się ziemniaczki lub makaron.

Smacznego :)

Popularne posty