środa, 4 grudnia 2013

Racuszki z dynią z karmelowym sosem

Od dawna miałam ochotę na coś dyniowego i drożdżowego. Coś dyniowego i karmelowego! Poszłam tą drogą i dziś mogę Was zaprosić na dyniowe racuszki podane z karmelowym sosem :) Są pyszne!



Składniki:

180 g puree dyniowego,*
20 g cukru pudru trzcinowego,
230 g mąki pszennej,
160 g soku pomarańczowego,
1 łyżeczka suchych drożdży,
1 jajko,
szczypta soli,


Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą w misce przy pomocy trzepaczki na gładką masę.
Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę, półtorej.
Kiedy ciasto wyrośnie, racuszki smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu do zezłocenia.

Sos karmelowo - pomarańczowy:

2/3 szklanki cukru,
1/3 szklanki wody,
3 duże łyżki masła,
100 ml śmietanki kremówki 30%,
1/2 -3/4 soku pomarańczowego**

Do garnuszka wlać wodę i wsypać cukier, mieszać do rozpuszczenia cukru.*** Gotować dalej na małym ogniu, aż karmel nabierze bursztynowej barwy, następnie ściągnąć garnuszek z ognia i dodać masło. Kiedy masło się już rozpuścić, dodać śmietankę - dokładnie rozmieszać. Sos należy delikatnie ostudzić i następnie dodać sok pomarańczowy.


*  Dynię zmiksowałam z odrobiną soku pomarańczowego.
** Ilość soku zależna od preferowanej gęstości sosu. Można też pominąć sok i zrobić sam sos karmelowy.
*** Cukier osadzający się ponad wodę należy usuwać zwilżonym wodą pędzelkiem.





3 komentarze :

  1. Kasieńko, robię różne racuszki ale takich z karmelkowym sosem jeszcze nie próbowałam. Brzmi ciekawie, więc na pewno pójdzie do wypróbowania :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają, jak takie malutkie pączki<3 No i ten sos!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...