niedziela, 1 grudnia 2013

Szynka duszona.

Dzisiaj mam do zaproponowania duszoną szynkę. Idealna na niedzielny lub świąteczny obiad.
Wspaniale smakuje podana z puree ziemniaczanym i gotowanymi buraczkami.





Składniki:

1 kg szynki,
sól, 
pieprz,
papryka,
tymianek,
kmin rzymski,
olej

bulion warzywny
2 małe cebule,
3 ząbki czosnku,
350 g pieczarek


Wieczorem na dzień przed gotowaniem szynkę marynujemy - mieszamy przyprawy z olejem i nacieramy mięso - wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce.
Następnego dnia szynkę obsmażamy w garnku na rozgrzanym tłuszczu do ładnego zrumienienia. Mięso wyjmujemy z garnka i na pozostałym tłuszczu przesmażamy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula będzie zeszklona wrzucamy pokrojone pieczarki i smażymy dalej do ich zrumienienia.
Następnie szynkę wkładamy z powrotem do garnka i dolewamy bulion warzywny lub wodę, tak aby mięso zostało dobrze przykryte. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy gaz, dusimy do miękkości.
Przed końcem gotowania sos należy zagęścić.

Smacznego.

Uwagi : Do sosu możemy dorzucić szalotki.
Jeśli chcemy uzyskać grzybowy sos polecam dodać suszonych grzybków.










11 komentarzy :

  1. Czym najlepiej zagęścić sos ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy. Czasami dodaję śmietanę, ale w przypadku tego sosu najlepiej użyć wody i mąki. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. To dobrze :) Pieczarki bardzo lubię, zawsze mam w domu!

      Usuń
  3. Ile orientacyjnie gotować taki kilogramowy kawałek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moją szynkę dusiłam około 3 godzin.

      Usuń
  4. Juz mam pomysl na jutrzejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pysznie wygląda, a ja taka głodna jestem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...