czwartek, 5 grudnia 2013

Tarta tatin z pomidorkami


Ostatnio robiłam brukselkową tarte tatin z przepisu od Yotama, który znalazłam u Moniki. Przepis czeka na dodanie w kolejce - wprowadziłam tam małe zmiany, ale o tym wkrótce :) 
Połowa ciasta z przepisu została, więc przygotowałam klasyczną tarte tatin z pomidorkami koktajlowymi.
Jest pyszna, polecam :)





Składniki na ciasto:

1 szklanka mąki pszennej razowej,
1 szklanka mąki pszennej,
150 ml zimnej wody,
200 g zmrożonego masła, 
1 łyżeczka soli,
garść startego parmezanu

W misce wymieszaj mąki razem z solą, 100 g masła należy zetrzeć na tarce i widelcem wmieszać w mąkę. Wodę dodając stopniowo dalej mieszać widelcem. Kiedy ciasto będzie tworzyło duże okruchy należy je szybko i energicznie zagnieść. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po upływie wyznaczonego czasu ciasto należy rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm, a na jego powierzchnię równomiernie zetrzeć pozostałą część masła oraz posypać startym parmezanem. Ciasto złożyć na trzy, jak to robimy w przypadku listu, odwracamy o 90 stopni i ponownie rozwałkowujemy i składamy na trzy. Tak przygotowane ciasto chowamy do lodówki na 30 minut. Czynność tą (wałkowanie i składanie) należy powtórzyć dwukrotnie w odstępach 30 minutowych - wtedy ciasto musi schłodzić się w lodówce.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, jedną chowamy do zamrażalnika, bądź lodówki jeżeli chcemy je wykorzystać w ciągu najbliższych dni.

Ciasto rozwałkowujemy na wymiar naszej formy.
Tartę piekłam w żeliwnej patelni o średnicy 20 cm.

Składniki na tartę:

pomidorki koktajlowe,
bułka tarta,
parmezan,
bazylia,
pesto bazyliowe,
oliwa z oliwek
sól, pieprz, cukier

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić umyte pomidorki koktajlowe - dosłownie na chwileczkę. Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Posypać łyżką - dwoma łyżkami bułki tartej i zetrzeć trochę parmezanu. Tak przygotowane pomidorki przykryć rozwałkowanym wcześniej ciastem, starając się lekko włożyć ciasto pomiędzy formę a pomidorki.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 30 - 35 minut.

Podawać posypaną listkami bazylii oraz z bazyliowym pesto rozrzedzonym oliwą.

Smacznego.










6 komentarzy :

  1. Ależ ona pięknie wygląda! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka cudowna! Takiej tarty tatin na wytrawnie jeszcze nie widziałam: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda! Aż bym sięgnęła po kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepadam za tartami na słodko i na słono. Szkoda, że u nas są mało popularne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapraszam autora oraz czytelników do wzięcia udziału w konkursie świątecznym na najlepszą potrawę.

    Szczegóły konkursu wraz z nagrodami (zapas przypraw) na stronie:

    www.nps-mix.pl/konkurs

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo świeżo i soczyście, muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...