niedziela, 28 września 2014

Tarta z owocami


Lato minęło nam w tym roku paskudnie szybko!
Nawet nie zdążyliśmy się obejrzeć, a już go nie ma!
Nie nasyciłam się owocami, warzywami i wszystkiego mi mało.
Po ostatnim wyjeździe czekała nas w domu jeszcze niezbyt miła niespodzianka - coś stało się z lodówką i podczas naszego prawie dwutygodniowego wyjazdu - wszystko się rozmroziło. Padło!
Z bólem serca musieliśmy wyrzucić zamrożone już kurki, kilkanaście pęczków szparagów, jagody, truskawki, itd. Wszystko to czym chciałam się nacieszyć w późniejszym czasie! Rozpacz!

Przedstawiamy Wam dzisiaj awaryjną tartę - z ciasta francuskiego, z kremem na bazie śmietanki i mascarpone z dodatkiem skórki z cytryny i świeżych ziół. Całość udekorowana sezonowymi owocami - jeszcze można dostać truskawki, maliny i borówki, więc zachęcamy do jej zrobienia! :)




Składniki:
arkusz ciasta francuskiego ( na maśle),
150- 175 g mascarpone,
150 g śmietany kremówki,
2-3 łyżki cukru pudru,
skórka starta z cytryny,
pokruszone pistacje,
500 - 600 g świeżych owoców (u nas truskawki, maliny, borówki, czerwone porzeczki),
świeże zioła (bazylia, tymianek)

Foremkę o średnicy 20 cm wyłożyć ciastem francuskim, na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a ciasto obciążyć kuleczkami ceramicznymi lub fasolą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec ok. 15 minut. Po tym czasie ściągnąć z tarty obciążenie z papierem i dopiekać kolejne 20 minut, do ładnego zrumienienia tarty.
Upieczoną tartę wyłożyć na kratkę i ostudzić.

Śmietankę kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem, jeśli zależy nam na delikatniejszym kremie dajmy więcej śmietanki kremówki, albo ubijmy tylko śmietankę bez mascarpone.
Na koniec do kremu dodajemy drobno posiekane zioła i skórkę startą z cytryny.
Na ostudzone ciasto wykładamy krem, następnie dekorujemy owocami i posypujemy pokruszonymi pistacjami. Podajemy natychmiast.

Smacznego :)



8 komentarzy :

  1. Porzeczki i truskawki z szypułkami może i fajnie wyglądają, ale rzucanie nieobranych owoców na ciasto jest mocno średnim pomysłem. Chyba, że jecie razem z badylami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwyca kolorami. Ja już tęsknię za wszystkimi owocami i warzywami. Tą tartą nacieszyłam oczy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda tych wszystkich pyszności z zamrażalki, ale mamy jesień i kolejne cudowne sezonowe warzywa i owoce, więc nie ma co rozpaczać i, jak najszybciej się za nie brać: )
    A tarta piękna!: )

    OdpowiedzUsuń
  4. Tyle owoców w jednym miejscu to prawdziwa uczta...

    OdpowiedzUsuń
  5. Współczuję strat, takie zapasy to prawdziwy skarb w środku zimy...
    Tarta jest cudowna, z tymi owocami wygląda zjawiskowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, najbardziej by mi było szkoda kurek, są takie pyszne. :(
    A tarta wygląda niesamowicie zachęcająco. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...