piątek, 2 stycznia 2015

Policzki wołowe

Policzki wołowe od dawna były na naszej liście do zrobienia. Wiedzieliśmy, że to bardzo wdzięczny kawałek mięsa, szkoda tylko, że tak mało popularny. Danie, które dziś Wam przedstawiamy jest absolutnie fantastyczne w smaku - pikantne dzięki papryczką chipotle z rozpływającym się w ustach mięsem, które pod lekkim tylko naciskiem widelca rozpada się na kawałki. Robi się praktycznie samo, bo jedyne co musimy z nim zrobić to przesmażyć do zrumienienia i włożyć do żeliwnego garnka, aby piekło się w bulionie w piekarniku. Tyle! A macie obiad, który zachwyci każdego - pyszny sos i wspaniałe mięso! Jeśli wolicie delikatniejsze w smaku potrawy zmniejszcie ilość papryczek chipotle - one są bardzo ostre, ale nie rezygnujcie z nich zupełnie - dzięki nim otrzymacie lekko wędzony aromat całego dania. Dla lekkiego zneutralizowania ostrości papryczek dodaliśmy sos z natki pietruszki, z czosnkiem i skórką cytrynową!
Przy następnej wizycie w MAKRO koniecznie spakujcie opakowanie polików wołowych i przekonajcie się, że nie tylko te znane części wołowiny są smaczne! Jeśli już będziecie kupować poliki wołowe rozejrzyjcie się dobrze, bo w MAKRO znajdziecie bardzo bogaty asortyment mięs - na półkach i w ladach chłodniczych czekają na Was zarówno wieprzowina i wołowina, jak i cielęcina, baranina, jagnięcina, kozina, bogata oferta drobiu łącznie z drobiem wykwintnym np. gołębiem czy bażantem oraz dziczyzna - po więcej informacji zapraszam na stronę MAKRO.



Składniki:

1,5 kg polików wołowych,
1 litr bulionu wołowego,
1/2 litra wody,
1 cebula,
2 duże ząbki czosnku,
2 papryczki chipotle w sosie adobo,
sól, pieprz

Poliki umyć, osuszyć i oczyścić. Przekroić na kilka większych kawałków.
Posolić i popieprzyć, a następnie obtoczyć w mące.
Mięso obsmażyć na rozgrzanej patelni do zrumienienia z dwóch stron.
Przesmażone mięso przełożyć do żeliwnego garnka, a na patelni na pozostałym tłuszczu przesmażyć drobno posiekaną cebulkę, następnie dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula z czosnkiem będą przesmażone, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie zalewamy wodą, drewnianą łyżką zeskrobując pozostałości ze smażenia mięsa. Kiedy woda się zagotuje przelewamy wszystko do garnka, do mięsa. Dolewamy bulion wołowy, dodajemy posiekane papryczki chipotle, przykrywamy garnek przykrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 3 godziny.
Po tym czasie wyciągamy garnek z piekarnika, delikatnie wyciągamy mięso i jeszcze lekko przy pomocy wody i mąki zagęszczamy sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ziołowy sos:

1 pęczek natki pietruszki,
starta skórka z połowy cytryny,
1 ząbek czosnku,
olej rzepakowy,
sól, pieprz

Natkę pietruszki umyć i dobrze wysuszyć, następnie drobno posiekać i przełożyć do miseczki.
Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz skórkę startą z cytryny. Doprawić solą i pieprzem, a całość zalać olejem rzepakowym - ok. 2 łyżki.
Wymieszać.

Policzki podajemy z ziemniaczanym puree z ziołowym sosem.

Smacznego :)






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...