Zimowa granola z cynamonem, sokiem z klementynek, czekoladą i bakaliami


Bardzo lubimy mieć słój wypełniony domową granolą - tym sposobem zawsze mamy sposób na szybkie śniadanie lub przekąskę. Wystarczy zalać mlekiem czy podać z jogurtem. Jest pyszna!
Z nutką cynamonu, sokiem z klementynek i dużą ilością suszonych owoców oraz orzechów.
Znajdziemy w niej mieszankę wielu zdrowych składników - kilka rodzajów płatków i ugotowaną kaszę quinoa! Samo zdrowie! 





Składniki:
(duża porcja)

300 g mieszanki płatków (pszenne, żytnie, jęczmienne, owsiane, orkisz),
100 g zwykłych płatków owsianych,
75 g drobnych płatków owsianych,
40 g zarodków pszennych,
300 g ugotowanej kaszy quinoa,
60 g suszonej żurawiny,
60 g rodzynek,
80 g suszonej moreli,
5 łyżek cukru trzcinowego,
3/4 szklanki soku z klementynek,
1/2 szklanki oleju rzepakowego,
4 łyżki kakao,
cynamon,
2 łyżki syropu z agawy,
50 g migdałów,
30 g orzechów laskowych,
50 g gorzkiej czekolady

Płatki, wystudzoną kaszę quinoa, zarodki pszenne i cukier umieścić w misce. W drugiej misce wymieszać ze sobą olej z kakao i cynamonem, dokładnie wymieszać, a na koniec dodać soku z klementynek i całość dodać do suchych składników w drugiej misce. 
Zawartość miski bardzo dokładnie wymieszać, aby wszystkie suche składniki połączyły się z mokrymi. Całość wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni - piec przez 30 minut - przez ten czas co ok. 10 minut dokładnie przemieszać zawartość blaszki. Po tym czasie granolę polać syropem z agawy i dopiec jeszcze 10 minut.
Upieczoną granolę wyciągnąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.
Do wystudzonej granoli dodać posiekane orzechy, drobniej posiekane suszone owoce oraz posiekaną czekoladę, wszystko dobrze wymieszać i przełożyć do szczelnych słoików lub pojemników.
Smacznego :)




Popularne posty