czwartek, 5 lutego 2015

Pulpeciki z łososia w azjatyckim stylu!

Uwierzycie, że już jest luty? Przecież dopiero były święta! Czas ucieka przez palce!
Koniec i poczatek roku zawsze niesie ze sobą jakieś podsumowania i plany. Zeszły rok był ciężki, ale uświadomił nam tylko jedno - najważniejsi są bliscy nam ludzie, zdrowie, miłość i robienie tego co kochamy. Odnajdźmy w sobie to co daje nam szczęście i cieszmy się tym z całych sił!
Tak wiele przed nami, tyle planów!
Ciekawa jestem ile uda się w tym roku zrobić z tego co zaplanowane!


Nie tylko nowy rok dał nam szansę na podsumowania - za trzy tygodnie - będzie druga rocznica bloga. Wydarzyło się tak wiele cudownych rzeczy dzięki blogowi. Poznaliśmy wspaniałych ludzi, mieliśmy ogromne szczęście do świetnych współprac i cudownych ludzi, z którymi współpracowaliśmy! Udało się spełnić kilka marzeń i choć są momenty kiedy jest nas mniej to ciągle myślimy co ciekawego dla Was zrobić, co Wam zaproponować! Gotowanie, fotografowanie i wszystko co z tym związane to całe nasze życie! 

I właśnie z okazji tych drugich urodzin zdecydowaliśmy się wziąć udział w pewnym konkursie. Zgłosiliśmy się do konkursu Blog Roku 2014, ale aby móc się sprawdzić w tym co robimy potrzebujemy Waszego uznania. Jeśli uważacie, że to co robimy jest dla Was dobre i ciekawe, a dodatkowo chcecie zrobić dobry uczynek - zagłosujcie na nas!
Jeden sms to koszt 1,23 zł, ale cała ta kwota nie trafia do operatora lecz wspiera Fundację Dzieci Niczyje, która pomaga dzieciom doświadczającym pomocy. 

A dzisiaj zapraszamy Was na zdrowy obiad - pieczone pulpeciki z łososia, z chrupiącymi warzywami i makaronem soba! Pyszne, świeże, szybkie i aromatyczne danie!
Inspiracja z książki - The Bowler's Meatball Cookbook.
Polecamy :)


Składniki :
(dla 2-3 osób)

350 g łososia,
1 duże jajko,
2 dymki,
1 łyżeczka marynowanego imbiru,
1 łyżeczka pasty wasabi,
garstka posiekanej świeżej kolendry,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżeczka sosu sojowego,
2 płaski łyżki bułki tartej,
suszone płatki chili,
ew. 1 mały ząbek czosnku,
sól, pieprz,
2-3 łyżki jasnego sezamu,
2-3 łyżki czarnego sezamu
dodatkowo : makaron soba, świeża papryczka chili, świeża kolendra, szczypiorek, kilka małych kapust pok choy, ok. 100-150 g groszku cukrowego, olej sezamowy, sos sojowy

Łososia umyć, osuszyć i odkroić od skóry. Posiekać nożem na małe i ciut większe kawałki, aby jednak zachować fakturę ryby. Łososia wrzucić do miski, dodać jajko, posiekaną dymkę i kolendrę, sok z cytryny i sos sojowy, doprawić chili, solą i pieprzem, a na koniec wmieszać bułkę tartą. Masę dobrze wymieszać i uformować kotleciki z mniej więcej łyżki farszu. Gotowe pulpeciki obtoczyć w mieszance jasnych i ciemnych ziaren sezamu. Tak przygotowane pulpeciki ułożyć na blaszce i piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni. W połowie pieczenia pulpeciki należy odwrócić na drugą stronę.
Na patelni podgrzać trochę oleju sezamowego i chwilę przesmażyć przepołowione groszki cukrowe, pod koniec smażenia na dosłownie 30 sekund wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki kapustki pok choy, doprawić drobno pokrojonymi papryczkami i sosem sojowym, wrzucić na chwilę wcześniej ugotowany makaron soba i chwilę podgrzać wszystko razem. Na talerz wyłożyć makaron z warzywami, na nie wyłożyć pulpeciki i całość posypapać świeżą kolendrą i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego :)




6 komentarzy :

  1. To danie wygląda jak zapowiedź wiosny ;) - coockie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, tak też smakuje! Lekkie i świeże!

      Usuń
  2. Kolorowo i smacznie,super propozycja.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy spróbować i pozdrawiamy serdecznie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...