czwartek, 6 października 2016

Faszerowana pierś z indyka z pieczonymi warzywami i sosem

Pogoda nas pokonała kichamy, kaszlemy, gorączkujemy i śmiało możemy stwierdzić, że te początki jesieni nie są dla nas przyjazne! Jeśli i Wy czujecie się tak jak My albo macie ochotę na coś pysznego na obiad co praktycznie zrobi się samo zapraszamy na pieczonego faszerowanego indyka - z gorgonzolą, granda padano, suszonymi płatkami chili i świeżym tymiankiem, a do tego pieczona brukselka i dynia - wszystko pieczone w jednym piekarniku! Smacznie i zdrowo - czego można chcieć więcej?
Zdjęcia krok po kroku znajdziecie na Smacznej Stronie Tesco i pamiętajcie o konkursie na stylizację tego dania - do wygrania pyszne nagrody - KLIK!



Składniki:

ok. 1 kg filetu z piersi indyka,
30 g sera gorgonzola,
20 g sera granda padano,
świeży tymianek,
suszone płatki chili,
sól, pieprz,
oliwa z oliwek

500 g brukselki,
500 g dyni hokkaido,
1/2 łyżeczki sumaku,
1/2 łyżeczki mielonego kminu,
1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
suszone płatki chili,
1 łyżka syropu klonowego,
sól, pieprz,
oliwa z oliwek,

kilka orzechów pekan,
200 g kaszy bulgur,
natka pietruszki,
sos z czerwonej porzeczki z winem porto

Brukselkę obierz z wierzchnich liści, a duże brukselki przekrój na pół. Dynię przekrój na pół i obierz ze skórki. Przy pomocy łyżki wydrąż miąższ z pestkami i pokrój dynię na mniejsze, podłużne kawałki. W małej miseczce wymieszaj oliwę, sumak, kmin, kolendrę i suszone płatki chili, brukselkę i dynię umieść w misce i wymieszaj z marynatą. Przełóż warzywa do metalowej formy do pieczenia.
Indyka oczyść, umyj i osusz, a następnie rozkrój filet tak, aby powstał duży płat mięsa - możesz go rozbić trochę tłuczkiem. Na wierzch filetu rozłóż gorgonzolę, świeży tymianek, płatki chili, pieprz i starty ser granda padano. Następnie mięso dokładnie zwiń, dobrze dociskając zwiąż bawełnianym sznurkiem pamiętając o podwinięciu końcówek rolady. Mięso obłóż gałązkami świeżego tymianku, przypraw solą i pieprzem, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 70 minut. Po upływie około 40 minut dołóż do piekarnika wcześniej przygotowane warzywa.
Na 5 minut przed wyciągnięciem mięsa i warzyw skrop warzywa syropem klonowym.
Gdy mięso już będzie gotowe wyciągnij je z piekarnika i pozostaw pod folią aluminiową przez około 15 minut. W międzyczasie przygotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a orzechy i natkę posiekaj.
Mięso pokrój na plastry, przełóż na talerz i podaj razem z warzywami i kaszą, a wierzch warzyw posyp posiekanymi orzechami pekan i natką pietruszki.
Mięso podaj z sosem z czerwonej porzeczki z winem porto.

Smacznego :) 




1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...