czwartek, 20 października 2016

Grillowany bakłażan zapiekany z ryżem basmati, kurczakiem, świeżymi figami i papryką

Mamy dzisiaj dla Was coś pysznego! Dużo grillowanego bakłażana, pysznego ryżu basmati gotowanego w sosie z mleczkiem kokosowym, z cebulką, orzeszkami i chili, świeże figi, smażony kurczak i grillowane papryki. Wszystko podane ze świeżymi ziołami, sosem jogurtowo czosnkowym i pokruszoną fetą! Jest pysznie, przepysznie!
Pod tym linkiem na Smacznej Stronie Tesco znajdziecie zdjęcia krok po kroku z przygotowania tego dania i koniecznie weźcie udział w konkursie! Pyszne nagrody czekają! :)



Składniki:

1 sos z mlekiem kokosowym, cebulką, orzeszkami i chili,
1 1/2 szklanki ryżu basmati,
1 1/4 szklanki wody,
3-4 bakłażany,
2 czerwone papryki,
natka pietruszki,
3 świeże figi,
1 podwójna pierś z kurczaka,
3/4 łyżeczki soli,
3/4 łyżeczki mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
1/2 łyżeczki tandoori,
1/2 łyżeczki ras el hanout,
olej / oliwa

dodatkowo:

330 ml jogurtu naturalnego,
1 ząbek czosnku,
posiekana natka pietruszki,
sól,
feta

Ryż basmati ugotuj w wodzie wymieszanej z sosem z mlekiem kokosowym, cebulą, orzeszkami i chili. My ugotowaliśmy go w garnku do gotowania ryżu, ale możecie ugotować go w normalnym garnku na małym ogniu z dodatkiem soli i odrobiny oleju/ oliwy.
Bakłażany, figi i papryki umyj, osusz. Bakłażany pokrój na podłużne plastry, paprykę na większe kawałki, a figi na plasterki. Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj.
Pierś z kurczaka oczyść, umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Do małej miseczki nasyp kumin, kolendrę, wędzoną paprykę, sól, ras el hanout oraz tandoori. Wymieszaj je ze sobą i dodaj olej.
Tak przygotowaną marynatę wymieszaj z przygotowanym wcześniej mięsem kurczaka i przesmaż na patelni.
Cienkie plastry bakłażana i pokrojoną paprykę zgrilluj na patelni, tak aby były widoczne ślady grillowania.Następnie plastrami bakłażana wyłóż dno i brzegi okrągłego naczynia żaroodpornego tak, aby dłuższe końce wystawały poza naczynie. Następnie wyłóż warstwami ugotowany ryż, grillowanego bakłażana, przesmażonego kurczaka, figi i zgrillowaną paprykę.
My trzymaliśmy się takiej kolejności - bakłażan, ryż, bakłażan, odrobina ryżu, kurczak, figi, bakłażan, ryż, papryka, natka pietruszki, ryż i bakłażan.
Tak przygotowaną zapiekankę włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez około 30 minut.
Gotową zapiekankę pokrój i podawaj z sosem jogurtowo czosnkowym (jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki oraz solą) i pokruszoną fetą.

Smacznego :) 


3 komentarze :

  1. jak pysznie! a gdzie kupiłaś takie ładne miseczki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Filtrujesz wodę potrzebną do przygotowywania potraw? My filtrujemy i wychodzi nam to na dobre bo smak potraw się poprawił i przede wszystkim wiemy, że mamy i pijemy zdrową wodę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://fitaqua.pl/produkt/filtr-molekularny-ro7/ dobry filtr molekularny polskiej produkcji.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...