sobota, 16 marca 2013

Omlecik ?

Moja przygoda z omletami rozpoczęła się późno.W domu nie było tradycji ich przygotowywania.
Lubie robić takie małe jednoosobowe omlety, na małej patelni.
Ładnie się prezentują i każdy może być inny, tworzony wedle upodobań.



Składniki:

2 jajka,
pomidorki koktajlowe,
tarta mozzarella,
szynka ( u mnie wędzona),
rukola,
sól, pieprz

Jajka należy roztrzepać w miseczce, doprawić solą i pieprzem. Na małym ogniu rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła. Wlewamy jajka, kiedy spód zacznie się ścinać posypuje całość startą mozzarellą, układam połówki pomidorków koktajlowych, kawałki szynki, rozkładam rukolę i posypuję jeszcze odrobiną sera.
Kiedy z góry jajka są już ścięte, a z dołu omlet jest delikatnie zrumieniony, całość przekładam na talerz i dekoruję rukola, szynką i pomidorkami.
Smaczne, szybkie i zdrowe śniadanie.
Smacznego.




12 komentarzy :

  1. Bardzo poprawne śniadanie ;) Pięknie pokazane.

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie w domu jada się omlety na ostro jako danie obiadowo - wczesno kolacyjne. zazwyczaj jest do jajek dodawana papryka, szczypiorek i szynka. śniadaniowo lubię puchate omlety na słodko posypane cukrem pudrem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grunt, że są smaczne, a to najważniejsze! Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Dla mnie omlet to taki biszkoptowy, bo to nazwałabym jajecznicą rozbełtaną w kształcie koła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehehe ;) U mnie biszkoptowe też są :)

      Usuń
  4. Wygląda świetnie, aż mi przyszła na niego ochota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje serdecznie i polecam! Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...